DŽIHADISTI SPREMAJU HEMIJSKE NAPADE NA EVROPU: Želja Islamske države je da ubiju što više ljudi
Foto: Reuters 13 Decembar 2016

Upozorenje britanskog ministra

DŽIHADISTI SPREMAJU HEMIJSKE NAPADE NA EVROPU: Želja Islamske države je da ubiju što više ljudi

Planeta -

Militanti Islamske države žele da izvedu velike hemijske napade u Velikoj Britaniji i po drugim delovima Evrope, upozorio je britanski ministar za bezbednost u intervjuu.

Ministar Ben Valas rekao je takođe da britanske vlasti strahuju da će se, kako se Islamska država istiskuje sa Bliskog istoka, u zemlju vratiti Britanci koji su se borili u njenim redovima.

"Ambicija Islamske države definitivno su napadi sa velikim brojem žrtava", rekao je Valas za Sandej Tajms."Nemaju moralnih kočnica da ne upotrebe hemijsko oružje protiv stanovništva i kada bi mogli, učinili bi to u ovoj zemlji", rekao je on.

List ističe da konkretan plan za takav napad još nije otkriven, ali službe bezbednosti vežbaju da bi se pripremile za tu mogućnost.

Islamska država upotrebila je gas iperit u napadu na sirijski grad Mareu 2015. godine.Valas je kao primer naveo ćeliju Islamske države u Maroku, razbijenu u februaru.

"Marokanske vlasti razbile su ćeliju koja je imala hemijsko oružje. Otkrile su toksične hemikalije i biološke supstance kao i veliku zalihu veštačkog đubriva. Pronađene supstance mogle su se iskoristiti za proizvodnju eksploziva u kućnoj radinosti i mogle su biti pretvorene u opasan otrov", rekao je on.

Oko 800 Britanaca otišlo je da se bori u Siriju, uglavnom za Islamsku državu, a oko 100 ih je tamo poginulo.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track