DŽIHADISTI VRBUJU DECU-MIGRANTE U EVROPI: Radikalizuju mališane bez roditeljske pratnje
Foto: AP

Strašno

DŽIHADISTI VRBUJU DECU-MIGRANTE U EVROPI: Radikalizuju mališane bez roditeljske pratnje

Planeta -

Terorističke grupe kao što je Islamska država regrutuju dečje izbeglice bez pratnje odraslih, plaćajući im da stignu do Evrope.

Izveštaj Kuilijam fondacije, koja se bori protiv ekstremizma, upozorava na stotine dece ispod 18 godina nestala u Velikoj Britaniji od kako su počeli masovni dolasci migranata.

Dolazak mladih u Evropi i Veliku Britaniju se finansira od strane terorističkih grupa, koji im daju novac krijumčarima da ih prevedu preko granice dok ih radikalizuju u nekom trenutku na tom putu.

Teroristi se takođe aktivno regrutuju u izbegličkim kampovima, militanti daju hranu deci i pokušaju da kupi njihovu plaćajući im prvi deo putovanja u Evropu. "Deca i mladi ljudi koji su indoktrinirani i regrutovani od ID su im važan resurs", piše u izveštaju.

Nakon što dođu u zemlje Evrope, mnoga deca nestaju iz sistema zaštite. Ovo se tumači strahom da će im biti odbijen zahtev za azil, dok drugi budu oteti, završe kod trgovaca ljudima ili budu seksualno eksploatisani, navodi se u izveštaju.

Izveštaj fondacije kaže da ekstremisti mogu da pokušaju da se infiltriraju kod izbegličkih grupa i radikalizuju mlade umove u bilo kojoj fazi putovanja. Brojevi iz 2015. godine pokazuju da je 340 dece nestalo u periodu od januara do septembra a da je 132 onih koji su nestali krajem godine.

(Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track