PORODICA ZADOJENA MRŽNJOM: El Bakrauijevi uz braću Carnajev i Kuači na dugoj listi braće terorista
Foto: AP

ID uzima cele porodice

PORODICA ZADOJENA MRŽNJOM: El Bakrauijevi uz braću Carnajev i Kuači na dugoj listi braće terorista

Planeta -
Kada su Ibrahim i Kalid Bakraui identifikovani kao napadači u zastrašujućem napadu na Brisel, stručnjaci su se suočili sa pitanjem: Zašto se ispostavilo da je toliki broj terorista krvno povezan?

Šest od 19 terorista koji su 11. septembra 2001. godine oteli avione i zarili ih u kule blizankinje STC u Njujorku bili su braća, braća Carnajev su izvršila bombaški napad na Bostonskom maratonu, Said i Šerif Kuači su napravili masakr u redakciji pariskog satiričnog lista Šarli Ebdo, a sad su i braća El Bakraui napala aerodrom i metro u Briselu.

Ibrahim i Kalid el Bakraui izvršili su napad na Brisel u kome je život izgubila 31 osoba, a preko 260 povređeno, i pridružili se dugačkoj listi terorista - verovatno nisu poslednji. Ovo je čest slučaj u grupama poput Islamske države, čije članove vezuje nacionalna pripadnost i religija, kažu stručnjaci. Iz perspektive terorističkih grupa, ovo je dobra strategija jer čuva stabilnost gurpi posvećenost učesnika u njoj.

Šerif i Said Kuači masakrirali su novinare Šarli Ebdoa (Foto: Printscreen)
Šerif i Said Kuači masakrirali su novinare Šarli Ebdoa (Foto: Printscreen)

Mnogi članovi porodica zajedno su pristupili terorističkim grupama. Jedan brat obično povuče drugog sa sobom.

Sestre Zahra i Selma Halan iz Britanije su 2014. zajedno otišle u Siriju, gde su regrutovale i ostale mlađe članove svoje porodice. Statistike dokazuju da ovo nije slučajnost.

Muhamed Hafez iz "Nove američke fondacije" tvrdi da su u 25 do 30 posto slučajeva terorističkih napada bili uključeni članovi porodica. Braća u terorističkim organizacijama uglavnom rade na istom slučaju zajedno, ali na različitim lokacijama. Ovo je bio i slučaj u Briselu sa braćom Bakraui.

Slično se desilo 2004. u Rusiji sa sestrama čečenskog porekla Agajev. Jedna sestra je u avionu koji je leteo iz Moskve za Volgograd aktivirala bombu, koja je pobila sve putnike. Njena sestra Rosa je nedelju dana kasnije ubila je sebe i još 10 ljudi u metrou u Moskvi.

Islamisti ne regrutuju samo braću i sestre, već i ostale članove porodice, pa nije redak slučaj da s gurupama pridruže i roditelji i deca terorista.

(The Daily Beast)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja