DŽON KERI: Mogli bismo da izručimo Gulena Turskoj, ali trebaju nam dokazi
Foto: AP

Pokušaj puča

DŽON KERI: Mogli bismo da izručimo Gulena Turskoj, ali trebaju nam dokazi

Planeta -

LUKSEMBURG - Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da SAD nisu dobile nikakav zahtev za izručenje muslimanskog verskog vođe Fetulaha Gulena, koji godinama živi u SAD, ali bi ga razmotrile ukoliko bi ga dobile.

Keri je, međutim, dodao da bi turska vlada u zahtevu za izručenje Gulena morale da navedu dokaze da je on prekršio zakon, kao i da bi ti dokazi morali da budu uverljivi, prenela je agencija AP.

Agencija podseća da su turske vlasti navele da se pristalice Gulena, koji živi u egzilu koji je sam izabrao, nalaze iza pokušaja puča koji je juče izveo deo turske vojske.Keri je tokom boravka u Luksemburgu kazao da se nada da će u Turskoj "ustavni proces biti poštovan tokom bavljenja onima koji stoje iza pokušaja puča".

Državni sekretar SAD je dodao i da se njegova zemlja protivi bilo kakvim pokušajima svrgavanja demokratski izabrane vlade i naveo da svaka eventualna promena mora da nastupi regularnim putem koji predviđa Ustav.

Turski verski vođa Fetulah Gulen, koji živi u SAD i smatra se najvećim suparnikom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, danas je izjavio da "kategorički odbacuje optužbe da je imao ulogu u pokušaju puča" protiv Erdoganove vlasti.

"Kao neko ko je propatio tokom više vojnih pučeva, posebno je uvredljivo da budem optužen da imam bilo kakve veze sa takvim pokušajem", saopštio je Gulen, a preneo Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja