DŽONSON NADRLJAO: Laburisti traže istragu zbog promocije knjige u Srbiji
Foto: Reuters

Prozivka

DŽONSON NADRLJAO: Laburisti traže istragu zbog promocije knjige u Srbiji

Planeta -

LONDON - Laburistička partija zatražila je pokretanje istrage kako bi se utvrdilo da li je šef britanske diplomatije Boris Džonson prekršio ministarski kod, zbog toga što je zvaničnu posetu Srbiji sredinom novembra iskoristio za promociju svoje najnovije knjige o Vinstonu Čerčilu.

Ministar laburističke vlade u senci Endrju Gvin pisao je premijerki Terezi Mej, šefu čivilne sluzbbe i nadležnima za pitanje etike gde se požalio da je Džonson možda prekršio ministarski kod, piše londonski Gardijan. Gvin je rekao da Džonson treba da odgovori da li je bilo konflikta između njegovih privatnih i javnih interesa.

Endrju Gvin: Zahtevam da taj incident bude istražen (Foto: Printscreen YouTube)
Endrju Gvin: Zahtevam da taj incident bude istražen (Foto: Printscreen YouTube)

"Zahtevam da taj incident bude istražen, kako bi se što pre utvrdilo da li je prekršen ministarski kod", naveo je on. Laburistička partija kritikovala je ranije šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona zbog toga što je zvaničnu posetu Srbiji iskoristio za promociju svoje najnovije knjige o Vinstonu Čerčilu, pozvavši ga da objasni svoj postupak.

Britanski ministar spoljnih poslova je drugog dana posete Srbiji diskutovao u knjižari u Beogradu o svojoj knjizi "Čerčilov faktor" i potpisao nekoliko primeraka, uz prisustvo srpskog prevodioca knjige. Laburistički poslanik Endrju Gvin tada je pozvao Džonsona da "odmah objasni" zašto je u Srbiji pričao o svojoj knjizi.

"Odgovornost Borisa Džonsona je da vodi Forin ofis, a ne da promoviše prodaju svoje knjige", istakao je on, dodavši da bi torijevci trebalo da se usredsrede na interese zemlje, ali da ih nažalost više zanimaju sopstveni interesi.

I Tom Brejk, portparol Liberalno-demokratske stranke, rekao je da Džonson ne bi trebalo da "radi nešto drugo tokom posete stranoj zemlji koju finansiraju poreski obveznici".

Gardijan navodi da su mnogi mediji izvestili o Džonsonovoj poseti knjižari u Srbiji, ali ističe da je Forin ofis uoči Džonsonovog dolaska u Srbiju saopštio da "to apsolutno nije promotivni događaj". Neimenovani izvor je rekao da su Džonson i njegovi saradnici posebno tražili da knjiga ne bude u prvom planu, te da je ministru bilo neprijatno kada je naišao na takav doček u knjižari.Isti izvor je naveo da je Džonson razgovarao o knjizi i potpisivao primerke maloj grupi ljudi iz ljubaznosti, ali da nema ni govora o tome da je on pokušao da tokom zvanične posete "pogura" svoje privatne interese. U Forin ofisu ukazuju da bi bilo potpuno pogrešno sugerisati kako je Džonson namerno promovisao knjigu.

"Ministar spoljnih poslova je bio pozvan da razgovara o slobodi medija u najstarijoj knjižari u Beogradu. Ta knjižara je odlučila da ga dočeka s nekoliko njegovih knjiga izloženih u prvom planu, dok su ga neki lokalci zamolili da im potpiše knjige", rekla je portparolka Forin ofisa.

Ovo nije prvi put da je knjiga "Čerčilov faktor" upala drugima u oči otkako je Džonson izabran za ministra spoljnih poslova u julu, jer on jedan primerak iste knjige ranije poklonio novozelandskom kolegi Mariju Mekaliju posle diplomatskog sastanka, primećuje Gardijan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track