EGZORCISTA OTKRIVA: Isterao sam đavola iz 1.200 ljudi, Satana i ja se dobro znamo
Foto: Youtube/Printscreen

Pričao i o svom prvom obredu

EGZORCISTA OTKRIVA: Isterao sam đavola iz 1.200 ljudi, Satana i ja se dobro znamo

Planeta -

Manuel Akunja prska blagoslovenom vodom i maše raspećem, zatim polaže ruku na znojno čelo žene ispred sebe dok ona vrišti.

To nije horor film. To je čas u Akunjinoj školi egzorcizma, verovatno prvoj u Latinskoj Americi. Akunja, 54-godišnji luteranski sveštenik obučava laike za "egzorcističke savetnike".

"Oni proučavaju đavolov karakter i načine na koje on deluje. Egzorcistički savetnik bi trebalo da zna da prepozna kada postoji demonska prisutnost, opsednutost, prokletstvo", objašnjava sveštenik, koji u svojoj crkvi Dobrog Pastira u predgrađu Buenos Ajresa ima strastvene sledbenike.

Međutim, ima i mnogo sumnjičavih. Školarina za njegov tečaj "Parapsihologije, angelologije i demonologije" iznosi 47 dolara mesečno. On tvrdi da stvar nije u novcu.

"Tajanstvenost neviđenog u nekima izaziva zadivljenost, ali druge podstiče na mnoštvo kritike. Zvali su me svakakvim imenima. Ali ja nisam izabrao da budem egzorcista. To je bio poziv od Boga", naglašava.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Suprotno od većine Latinoamerikanaca, Akunja nije katolik. On je protestantski pastor Saveza nezavisnih evangeličkih luteranskih crkava. Sveštenici drugih luteranskih crkava distancirali su se od Akunje i njegove škole.

"Moramo da se zapitamo koliko je toga istina, a koliko je biznis", kaže jedan od njih, pastor Esteban Tronovski koji je uveren da se egzorcizam ne može podučavati.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

Akunja tvrdi da je izveo otprilike 1200 obreda isterivanja đavola. I dalje se seća prvog, od pre 15 godina. Radilo se o jednoj tinejdžerki koju je đavo, kaže, opseo za vreme mise."Toga dana, predstavio sam se sotoni. Egzorcizam je postao moj život", rekao je sveštenik. Među njegovim učenicima ima domaćica, advokata, pisaca, arhitekata. Jedna od njih, Gloria Sančez, kaže da je živela u ukletoj kući. Sada želi da pomogne "drugim ljudima da prevladaju, razumeju i reše takve situacije".

"Ovaj tečaj mi je pomogao da shvatim mnoga iskustva mog života koja se dosad nisu mogla objasniti", rekla je Glorija.

(The Sun)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track