EKSKLUZIVNO IZ KREMLJA ZA KURIR: Turci oborili avion zbog jeftinije nafte, slede sankcije
Foto: Anadolia

Rusija uzvraća udarac

EKSKLUZIVNO IZ KREMLJA ZA KURIR: Turci oborili avion zbog jeftinije nafte, slede sankcije

Planeta -
Turska se snabdeva naftom s polja iznad kojih su srušili naš avion po ceni četiri puta manjoj od tržišne cene. Reakcija će biti snažna, od ekonomskih mera, preko diplomatskih, do vojnih, otkriva izvor iz ruskog Ministarstva odbrane

"U tom pojasu gde je pogođen avion, praktično je tampon zona između Turske i Sirije gde se nalaze naftna polja, pod upravom turkmenistanskih pobunjenika, sličnih shvatanja kao ISIS. Zapravo oni su hteli da naprave svoj kalifat, ali su smo ih slomili i oni su morali da se presele u Siriju. Turci se snabdevaju naftom iz tih polja i plaćaju 10 dolara za barel, što je četiri puta manje od tržišne cene. Oni dakle štite ta polja isključivo zbog ekonomskog interesa i zato iznose neistine da su reagovali jer smo navodno povredili njihov vazdušni prostor. Oni se zapravo boje da mi tokom preleta ne bombardujemo ta polja", kaže sagovornik iz Ministarstva odbrane Ruske federacije.

Naš sagovornik iz Kremlja otkriva još neke detalje:

"Amerikanci su nam dostavili svoje satelitske snimke gde se dobro vidi da ruski avioni uopšte nisu narušili vazdušni prostor Turske, vec da su oboreni iznad Sirije, što smo mi tvrdili od samog početka. Reakcija će biti snažna, to je sigurno. Razgovara se o svim opcijama, od ekonomskih mera, preko diplomatskih, do vojnih", objašnjava izvor Kurira iz Moskve.

Podsetimo, Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor. Tom prilikom jedan pilot se ubijen a drugog su spasli sirijski komandosi i on se sada nalazi z ruskoj vojnoj bazi u Siriji.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track