ERDOGAN: Nobelova nagrada se dobija po narudžbini
Foto: AP 9 Jun 2015

Kritika

ERDOGAN: Nobelova nagrada se dobija po narudžbini

Planeta -
Turski predsednik ljut na odnos sveta prema izbegličkoj krizi u njegovoj zemlji

ISTANBUL - Turski predsednik Redžep Erdogan izjavio je da je i Nobelova nagrada ispolitizovana, pa se i ona dodeljuje po narudžbi. Erdogan se obratio u Istanbulu na otvaranju Samita W20, koji se ove godine u Turskoj održava u okviru Samita G20. Pored brojnih globalnih tema o kojima je govorio Erdogan, on je, u kontekstu izbegličke krize, izneo kritike u vezi sa kriterijumima za dodelu Nobelove nagrade.

"Dešavaju se zaista interesantne stvari. Neko tamo kaže 'mi ćemo primiti 30 do 40 hiljada izbeglica', nakon toga, ne znam na koji način, isti taj bude proglašen kao kandidat za Nobelovu nagradu. Mi smo do sada primili 2,5 miliona izbeglica, da li to nekoga zanima?", upitao je Erdogan i dodao da je razlog tome činjenica da je "i Nobelova nagrada ispolitizovana".

Prema njegovim rečima, Nobelova nagrada se dodeljuje po narudžbi.

"Nije bitno da li je neko zaslužuje ili ne. To nije bitno, nego samo narudžbina", rekao je Erdogan koji smatra da će i ove stvari biti prevaziđene.

Govoreći o problemu globalne izbegličke krize, Erdogan je rekao da su se neki tek "probudili" kada su se pojavile fotografije utopljenog sirijskog dečaka Ajlana.

"Oni su tada počeli da koriste njegove fotografije na svojim naslovnim stranama i pišu naslove 'Šta nam se dešava?'. U redu, ali mi o tome govorimo već duže vreme. U Turskoj se trenutno nalazi 2,3 miliona samo sirijskih izbeglica, 300.000 je Iračana. Trenutno je u Turskoj 2,5 miliona izbeglica i sve njihove potrebe snosimo mi. Do sada smo za izbeglice izdvojili osam milijardi dolara. A, koja je podrška koju smo dobili od sveta, 417 miliona dolara", rekao je Erdogan.

(Anadolia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track