ERDOGAN POBESNEO NA HOLANĐANE: Oni su nacistički ostaci i fašiste
Foto: Reuters

Žestoko optužuje

ERDOGAN POBESNEO NA HOLANĐANE: Oni su nacistički ostaci i fašiste

Planeta -

Turski predsednik Redžep Erdogan kritikovao je danas Holanđane kao "nacističke ostatke i fašiste", nakon što je holandska vlada zabranila da avion sa turskim ministrom spoljnih poslova sleti u Roterdam.

Erdogan je ranije sa nacističkom praksom uporedio i zabranu nekih turskih političkih skupova u Nemačkoj.

Vlada Holandije zabranila je danas, navodeći bezbednosne razloge, da avion sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom sleti u Roterdam gde je nameravao da se, uprkos zabrani gradskih vlasti, obrati turskim građanima uoči glasanja o većim ovlašćenjima predsednika Turske.

Odluka holandske vlade da povuče dozvolu za sletanje turskog aviona pogoršala je diplomatski spor između te dve članice NATO-a zbog kampanje uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi.

U saopštenju, holandska vlada navodi da je dozvolu za sletanje povukla zbog "rizika po javni red i bezbednost" koje je, kako obrazlaže, uzrokovala predložena poseta Čavušoglua Roterdamu.

Vlasti grada Roterdama zabranile su Čavušogluu da se obrati na tamošnjem mitingu povodom podrške kampanji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uoči referenduma o proširenju njegovih ovlašćenja koji će biti održan u aprilu.

Čavušoglu je, međutim, rekao da će, bez obzira na zabranu roterdamskih vlasti, otputovati u taj grad, a to je saopštio nakon što je holandski premijer Mark Rut kazao da je njegova vlada uputila najsnažniju moguću preporuku Turskoj da ne šalje svoje predstavnike na skup.I nekoliko drugih evropskih gradova zabranilo je takve mitinge turskih zvaničnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track