ERDOGAN O UVOĐENJU SMRTNE KAZNE: Zašto da tih 9.000 držim godinama po zatvorima i da ih hranim?
Foto: AP

Ako parlament usvoji zakon

ERDOGAN O UVOĐENJU SMRTNE KAZNE: Zašto da tih 9.000 držim godinama po zatvorima i da ih hranim?

Planeta -

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan svoj prvi intervju nakon propalog vojnog puča dao je za CNN. U razgovoru s reporterkom Beki Anderson nije htio demantovati najave da će njegova zemlja ponovno uvesti smrtnu kaznu kako bi se obračunala sa hiljadama uhapšenih koji se terete za učestvovanje u organizaciji neuspelog udara.

Prema posljednjim informacijama, privedenih je gotovo 9.000.

"Ovdje jasno imamo zločin veleizdaje. Ali naravno, parlament će o tome morati doneti odluku u smislu ustavnih izmena, politički će se lideri naći i raspraviti taj predlog i ako prođe onda ću na kraju ja, kao predsednik, staviti svoj potpis na odluku parlamenta", rekao je Erdogan.

Čelnici nekoliko država Evropske unije već su upozorili da Turska neće moći postati članica te organizacije ako ponovno uvede smrtnu kaznu.

Sudeći prema odgovorima koje je Erdogan dao CNN, on se smrtnoj kazni nimalo ne protivi.

"Ma zašto da ih sve držim po zatvorima i još da im godinama dajem hranu? To mi narod govori", kaže Erdogan.

"Narod želi da čim pre završimo s ovim jer ljudima su ubijeni rođaci, komšije i deca. Oni jako pate, jako su osetljivi i zato i mi moramo delovati razumno i sa osećajem", izjavio je Erdogan.

On je u izjavama neposredno nakon propasti puča obećao da će svi učesnici zavere skupo platiti za taj čin veleizdaje.

Erdogan nije u intervjuu za CNN propustio spomenuti muslimanskog propovjednika Fetulu Gulena, svog negdašnjeg saveznika koji je u međuvremenu, nakon što je između njih dvojice puklo, pobegao u Ameriku. Najavio je da će za nekoliko dana Amerikancima poslati formalni zahtev za njegovo izručenje. Gulena, naime, Erdogan smatra organizatorom puča.

Na pitanje novinarke što će učiniti u slučaju da Amerikanci odbiju izručenje, Erdogan se pozvao na sporazum o izručivanju koji je potpisan između Turske i SAD.

"Dakle, vi tražite nečije izručenje, vi ste moj strateški partner i ja prihvatim vaš zahtev, ali vi ne učinite isto kad ja vas tražim nekoga... Pa naravno da u ovakvim situacijama moramo imati reciprocitet', rekao je Erdogan.

Trebalo bi podsetiti da je Erdogan kasno sinoć, u obraćanju stotinama pristalica ispred svoje rezidencije u Istanbulu, takođe potvrdio da će Turska odlučivati o tome da li će ponovo uvesti smrtnu kaznu.

"Zar smrtna kazna ne postoji u Americi, Rusiji, Kini? U zemljama širom sveta? Samo u zemljama Evropske unije nema smrtne kazne", rekao je Erdogan.

On je pristalicama poručio, dok su uzvikivali da Ankara ponovo uvede smrtnu kaznu nakon neuspelog vojnog puča, da je Turska "demokratska zemlja u kojoj vlada vladavina prava" i da se "zahtevi naroda ne mogu zanemariti".

Erdogan je takođe rekao da sutra planira da se sastane sa Nacionalnim savetom za bezbednost.

(Jutarnji/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track