ERDOGAN TEŠKO ISPROZIVAO HOLANDIJU I NEMAČKU: Vi ste banditske države i štetite EU
Foto: Anadolija

Nema mere

ERDOGAN TEŠKO ISPROZIVAO HOLANDIJU I NEMAČKU: Vi ste banditske države i štetite EU

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas u Ankari da će pozitivan odgovor građana na referendumu, koji će u aprilu biti održan u toj zemlji o proširenju predsedničkih ovlašćenja, biti "najbolji odgovor neprijateljima Turske", a Nemačku i Holandiju je nazvao "banditskim državama" koje štete EU.

Erdogan je istovremeno, u obraćanju zaposlenima u sektoru zdravlja koje je uživo prenosila turska televizija, pozvao turske emigrante da ne glasaju za "vlade i rasiste" na predstojećim evropskim izborima, prenosi Rojters.

Prema rečima turskog predsednika, odbijanje Nemačke i Holandije da dopuste turskim ministrima da prisustvuju političkim skupovima u tim zemljama umanjuje značaj EU kao simbola zakona, ljudskih prava i sloboda, navodi AP.

"Evropa je suviše važan kontinent da bi bila prepuštena na milost i nemilost banditskim državama", istakao je Erdogan. On je najavio da će Turska zatražiti pomoć Organizacije za islamsku saradnju i drugih organizacija kako bi intenzivirala borbu protiv, kako je naveo, "mržnje prema strancima, rasizma i antiislamskih tendencija".

Erdogan je upozorio da će Turska razmotriti i druge sankcije protiv Holandije, ali nije precizirao koje. On je rekao i da se diplomatski spor sa Holandijom ne može izgladiti izvinjenjem i da će biti preduzete dalje akcije, nakon što je Turska juče suspendovala diplomatske odnose na visokom nivou sa tom zemljom.

Turski predsednik je danas, takođe, optužio nemačku kancelarku Angelu Merkel da napada Tursku na isti način na koji je holandska policija koristila pse i vodene topove rasterujući turske demonstrante ispred turskog konzulata u Roterdamu. Prema Erdoganovim rečima, Merkel "nije ništa drugačija od Holanđana".

Turska je prekinula diplomatske odnose na visokom nivou sa Holandijom nakon što su holandske vlasti proteklog vikenda sprečile njihove ministre da govore na skupovima Turaka koji tamo žive kako bi Erdoganu obezbedili što veću podršku na referendumu u aprilu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track