EU NA MUKAMA: Velika Britanija dala veoma problematične zahteve
Foto: Reuters 10 Nov 2015

Engleski predlog

EU NA MUKAMA: Velika Britanija dala veoma problematične zahteve

Planeta -
Pojedini zahtevi Velike Britanije su "veoma problematični", saopštila je danas Evropska komisija nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron uputio spisak sa zahtevima kako bi njegova zemlja ostala članica Evropske unije (EU)

"Evropska komisija je upravo dobila pismo" Dejvida Kamerona, izjavio je portparol Komisije Margaritis Šinas i dodao da su neki zahtevi "izvodljivi" kao što je "želja za jačanjem nacionalnih parlamenata". Evropska komisija je ocenila da su neki zahtevi "teže izvodljivi" među kojima odnosi između članica i ne-članica evrozone. Šinas je rekao da postoje i zahtevi koji su "veoma problematični" jer se odnose na "neke osnovne slobode unutar EU".

"Neposredna diskrimacija izmdeđu građana EU jasno spada u tu kategoriju", dodao je Šinas, aludirajući na to što London želi da ograniči evropskim migrantima pristup socijalnim beneficijama u Britaniji. Kameron je pozvao EU da pristane na "nepovratne promene" koje će redefinisati odnos između Londona i Brisela, istakavši da reforme nisu "nemoguća misija".

Britanski premijer je danas u Londonu predstavio spisak zahteva kako bi Velika Britanija ostala članica EU, i istog dana uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, uoči obećanog referenduma u Velikoj Britaniji o tom pitanju predviđenog do kraja 2017. godine. On je rekao da Velika Britanija želi promene u četiri oblasti, uključujući zaštitu zemalja koje ne koriste evro kao valutu.

Kameron je istakao da Velika Britanija želi da "reši zloupotrebu prava na slobodu kretanja i da joj se omogući kontrola migracija unutar EU". London traži da se migrantima ograniče socijalna davanja tokom prve četiri godine njihovog boravka u Velikoj Britaniji.

Tusk je na Tviteru danas naveo da pregovori s Velikom Britanijom mogu odmah da počnu i dodao da će naredne nedelje biti održane bilateralne konsultacije sa zemljama članicama EU o britanskim zahtevima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track