EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE OD VIRUSA: Stručnjaci kažu da je svet napala NAJOPASNIJA stvar na internetu
Foto: Profimedia

Korisni saveti

EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE OD VIRUSA: Stručnjaci kažu da je svet napala NAJOPASNIJA stvar na internetu

Planeta -

U skoro stotinu zemalja širom sveta izveden je veliki hakerski napad kojim se traži 300 dolara ako želite da oslobodite kompjuter od virusa "Vona dekriptor" , softvera koji ga blokira i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup.

Virusom su najviše pogođene Rusija, Tajvan i Ukrajina.

"Vaši važni fajlovi su zaključani. Ako pokušavate da pronađete način da ponovo doći do vaših podataka, ne gubite vreme. Niko ne može da oporavi vaše fajlove osim našeg servisa za dešifrovanje", stoji u poruci koja se pojavljuje na kompjuterima širom sveta.

Hakeri traže uplatu 300 dolara do 19. maja inače će svi podaci u kompjuteru biti izbrisani. IT stručnjaci objašnjavaju da je "Vona dekriptor" najopasniji virus na internetu koji može da načini veliku štetu. Navodi se da je to u stvari šifrovani softver rensomver koji svojim tvorcima može da donese veliku zaradu, a najveću štetu svojim žrtvama.

U kompjuter ulazi putem zlonamernih atačmenta u neželjenim mejlovima, a čim se otvori odmah počinje sa šifrovanjem podataka.Softver stvara šifrovane kopije podataka u kompjuteru žrtve nakon čega briše originale. Zbog toga ostaju samo šifrovane kopije kojima nije moguć pristup bez ključa za dešifrovanje. Šifrovanje traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisno od količine podataka u kompjuteru."

Osnovni nivo rensomvera može da bude uklonjen ako "vindouz" stavite u bezbednosni način rada i da nakon toga treba pokrenuti antivirusni program koji će pronaći i obrisati "Vona dekriptor". Ipak, uklanjanje virusa zavisi od vrste antivirusnog programa u kompjuteru, a hakeri su često u prednosti jer su antivirusni programi u mnogim kompjuterima istekli.

Svetske agencije su objavile da je juče u najmanje 74.000 hakerskih napada softverom koji blokira kompjuter i ne dozvoljava njegovo korišćenje dok se hakerima ne isplati otkup (rensomver) obuhvaćeno oko 100 država sveta i da je korišćen virus kojeg stručnjaci nazivaju "WCry" i "WannaCry".

Hakeri su tražili između 300 i 600 dolara u svakom pojedinačnom napadu, a stručnjaci za sajber bezbednost su naveli da su pojedine žrtve napada plaćale otkup u digitalnoj valuti bitkoinu.

Iza masovnih hakerskih napada uz traženje otkupa, koji su u petak izvedeni na bolnice i kompanije širom Evrope, nazire se navodni procureli sajber virus američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track