EVO ZAŠTO U NEMAČKOJ ZAISTA JAČA EKSTEMNA DESNICA: Nisu problem samo migranti, već nešto važnije
Foto: Reuters 02/2016

Problemi kancelarke

EVO ZAŠTO U NEMAČKOJ ZAISTA JAČA EKSTEMNA DESNICA: Nisu problem samo migranti, već nešto važnije

Planeta -

Ekstremno desna Alternativa za Nemačku (AfD), koja popularnost poslednjih meseci ubrzano stiče na islamofobiji i antimigrantskoj politici, ostvarila je značajne uspehe na lokalnim izborima širom Nemačke. U isto vreme, CDU Angele Merkel beleži neke od najgorih rezultata u istoriji.

Na lokalnim izborima u Berlinu AfD je tako osvojila 14,2 odsto glasova, i to samo tri dana nakon što je berlinski gradonačelnik Majkl Miler upozorio da bi dvocifren broj glasova za ovu stranku bio "protumačen širom sveta kao znak povratka ekstremne desnice i nacista u Nemačku".

Iako većina medija rast i uspon ekstremnog AfD-a vidi u politici otvorenih vrata Angele Merkel prema izbeglicama, postoji još čitav niz razloga zbog kojih je AfD profitirao, piše Huffington Post.

Već neko vreme veliki deo Nemaca oseća se ostavljeno od svoje vlasti. Iako vredno rade, sve manje uspevaju da ostave novac sa strane. Zbog toga sve više Nemaca svoju zemlju ne smatra bogatom državom. Prema studiji nemačkog Instituta za ekonomska istraživanja, čak 40 odsto Nemaca ne zarađuje dovoljno novca da bi išta stavili sa strane za budućnost.

NAJGORI PORAZ MERKELOVE IKADA: U Berlinu osvojila svega 18 odsto glasova

Iako političari stalno govore o ekonomskom rastu, istina je da velik broj Nemaca to ni najmanje ne oseća. Nejednakost među Nemcima počela je značajno da raste još za vreme kancelara Gerharda Šredera, a proces se nastavio i za vreme Angele Merkel. U Nemačkoj trenutno živi čak dva miliona dece koja rastu u siromaštvu, a to potvrđuje studija Fondacije Bertelsman. Jedna od četiri porodice nema dovoljno novca ni da napravi kraće putovanje.

Ni najstariji Nemci ne žive kao pre. Broj penzionera koji ne mogu da žive od vlastite penzije i ušteđevine značajno je porastao. Godine 2014. oko pola miliona starijih ljudi zavisilo je od socijalne pomoći koja je bila dodatak na njihove male penzije. Godine 2003. taj broj je bio upola manji.

PROTEST NEMAČKE DESNICE PROTIV MIGRANATA: Traže da Merkelova ode!

Upravo su ekonomski razlozi, a ne problem migranata, poterali mnoge Nemce u krilo radikalnog AfD-a. Aktuelna vlast ima još godinu dana da se pripremi za parlamentarne izbore i stvari dovede u red. Vlada mora bolje brinuti o deci, samohranim roditeljima, izdvajati za škole, bolnice i socijalne servise. Ustvari, nemačke vlasti moraju početi da slušaju puls naroda, a ne finansijsku industriju koja pokreće svet. U svakom slučaju, Merkel hitno mora nešto da menja. Nastavi li ovako, nema razloga da još veći broj nezaposlenih ne glasa za AfD. To su shvatili i u AfD-u, pa se u poslednje vrijeme sve više bave socijalnim i ekonomskim pitanjima.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja