EVROPSKA UNIJA ODAHNULA: Holandija zadala udarac EKSTREMNOJ desnici
Foto: Fonet, 16.03.2017.

Čestitke stižu sa svih strana

EVROPSKA UNIJA ODAHNULA: Holandija zadala udarac EKSTREMNOJ desnici

Planeta -

Na parlamentarnim izborima u Holandiji pobedila je Narodna stranka za slobodu i demokratiju (VVD) premijera Marka Rutea koji je poručio da je Holandija odbacila "pogrešnu vrstu populizma".

Na osnovu više od 90 procenata prebrojanih glasova stiče se utisak da je Ruteova stranka desnog centra VVD sa osvojenih 33 mesta lako pobedila desničarsku i antievropsku Partiju za slobodu (PVV) Gerta Vildersa koja je dobila 20 od 150 mesta u holandskom parlamentu, ocenjuju agencije.

Čestitajući Ruteu na pobedi, Vilders je obećao da će biti čvrsta parlamentarna opozicija ako ne bude bio u koaliciji.

"Ali, dobili smo mesta. To je rezultat za ponos", rekao je Vilders i dodao da je njegov uticaj na holandsku politiku ogroman i izvan parlamenta.

On je dodao da nije razumeo Ruteovu izjavu da su holandski birači rekli ne "pogrešnoj vrsti populizma".

"On tu implicira da postoje dobri i loši populisti. Ja sebe ne vidim kao populistu, ali on sugerište da sam ja loš populista i neka vrsta naciste", poručio je Vilders.

Ruteovu pobedu pozdravili su evropski zvaničnici među kojima predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland.

Predsednik Evropske komisije Žank-Klod Junker pozdravio je, nakon pobede holandskog premijera Marka Rutea na izborima gde je pobedio ekstremnog desničara Gerta Vildersa, "glas protiv ekstremista", saopštio je njegov portparol.

Portparol Margaritis Šinas objavio je na Tviteru da je Junker pričao sa Ruteom i čestitao mu na pobedi.Šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel, Peter Altmajer, čestitao je Holandiji na "sjanjim" izborima.

"Holandijo, ti si šampion", napisao je na holandskom jeziku na Tviteru Altmajer, dodavši čestitke zbog, kako je rekao, sjajnih rezultata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track