FEJSBUK BLOKIRAO FATAH, PA SE IZVINIO: Zatvorili nalog zbog fotografije Jasera Arafata
Foto: AP 18 1 2013

Konstroverzne odluke

FEJSBUK BLOKIRAO FATAH, PA SE IZVINIO: Zatvorili nalog zbog fotografije Jasera Arafata

Planeta -

U nastojanju da spreči promovisanje nasilja, Fejsbuk je zatvorio zvaničan nalog palestinske terorističke organizacije Fatahm a onda a se izvinio zbog toga.

Portparol komesarijata za mobilizaciju i organizaciju te organizacije Munir Džaghub veruje da je nalog zatvoren zbog fotografije pokojnog palestinskog predsednika Jasera Arafata na kojoj drži pušku stojeći pored potpredsednika Fataha Mahmuda al-Alula, preneli su izraelski mediji.

"Fejsbuk je zatvorio nalog i onda nam poslao tu fotografiju", rekao je Džaghub, dodavši da su poslate tri upozoravajuće poruke sa drugim fotografijama u prethodnih nekoliko meseci. On smatra da fotografija Arafata i drugi materijal na nalogu Fataha ne predstavlja huškanje na nasilje.

Fejsbuk je kasnije priznao da je blokada naloga Fataha bila greška.

"Stranica je greškom uklonjena i vraćena je čim smo ispitali slučaj. Izvinjavamo se zbog greške"; rekao je portparol Fejsbuka za televiziju Al Arabija.

Međutim, ta partija je ranije objavljivala poruke i fotografije u kojima se slave nasilni akti protiv Izraelaca, navodi izraelski Jerusalim post i podseća da se u avgustu Fatah hvalisao brojem ubijenih Izraelaca.

"Onima koji raspravljaju, neukim i onima koji ne znaju istoriju, Fatah je ubio 11.000 Izraelaca", pisalo je na nalogu. Džaghub je takođe rekao da je Fejsbuk blokirao naloge 12 administratora na 30 dana.

Fejsbuk je pre 18 meseci izbrisao drugi zvanični nalog Fataha koji je imao 200.000 sledbenika. U junu prošle godine izraelski ministri su tražili da se izbrišu nalozi koji huškaju na nasilje u okviru nastojanja da se zaustavi talas palestinskih napada. Ti nalozi su, kako navodi Džeruzalem post, u oštrom kontrastu u odnosu poruku Abasa protiv nasilja.

On je stalno pozivao na uzdržavanje od nasilja i naređivao bezbednosnim snagama Palestinske uprave (PU) da hapse Palestince koji planiraju da izvedu napade na Izraelce.

FOTO: AP
FOTO: AP

Samo za poslednjih 20 meseci bezbednosne snage sprečile su više od 200 napada na Izraelce, tvrdi šef obaveštajnih službi PU Madžid Faradž.

Izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan optužio je prošlog leta osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga da je ruke umrljao krvlju. Međutim, nedavno su izraelski lideri rekli da je njihov radni odnos sa Fejsbukom poboljšan.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track