FEJSBUK ZBOG TRAMPA BLOKIRAO RAŠA TUDEJ: Da mogu, obustavili bi nam i kiseonik!
Foto: Reuter I AP

Medijski rat

FEJSBUK ZBOG TRAMPA BLOKIRAO RAŠA TUDEJ: Da mogu, obustavili bi nam i kiseonik!

Planeta -

Fejsbuk je blokirao ruski državni medij Raša Tudej. Kako ruski medijski div tvrdi, to su napravili da bi ih sprečili u prenosu Trumpove inauguracije.

Tako na svojoj Fejsbuk stranici, koja broji više od 4 miliona pratioca, ne mogu da objavljuju slike i linkove na svoje članke, odnosno, mogu samo da objavljuju tekstualne poruke.

Blokada je privremena i ističe u subotu uveče, tek po završetku ceremonije inauguracije Donalda Trampa. Ipak, ruski medijski div besan je zbog ovog čina i iz te organizacije tvrde da je reč o cenzuri.

Iz RT-a su rekli da je do zabrane došlo jer su uživo prenosili poslednju Obaminu konferenciju.

FOTO: Printscreen/Youtube
FOTO: Printscreen/Youtube

"To se dogodilo jer su i neki drugi mediji prenosili lajvstrim, imali su iste snimke pa je Fejsbuk zaključio da je reč o kršenju autorskih prava", piše na stranici RT-a.

Naravno, ovakav razvoj događaja je odlično došao brojnim teoretičarima zavere koji, jasno, u svemu vide zaveru protiv SAD-a.

"Sloboda govora. Ali samo za jednu stranu, stranu koja ne želi da znamo istinu. Ovo je najbolje od zapadnih medija", napisala je jedna korisnica.

FOTO: Printscreen/Twitter
FOTO: Printscreen/Twitter

"SAD je krenuo na vas. To znači da radite nešto dobro", napisala je druga.

Glavna urednica RT Margarita Simonjan kaže da je ne čudi što je njena redakcija blokirana posle žalbe lokalnog ruskog medija "Current time TV", koji pripada radio difuznoj organizaciji Radio Slobodna Evropa, a koju finansira američka vlada.

"Nisam iznenađena. Da Stejt department može da nam blokira kiseonik, to bi učinili", rekla je ona.

Kada je RT upitala "Current Time TV" zbog čega se žalila, dobila je saopštenje da "Kanal nije uputio nikakvu žalbu na RT niti bilo koju drugu organizaciju u vezi sa tim prenosom".

S druge strane, urednik RT-a za društvene medije Ivor Kroti izjavio je da je zabrana usledila kao deo algoritamske greške koja je dovela do nepriznavanja prava emitera i "nadamo se da će uskoro biti rešena."

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track