FILIPINSKI PANIŠER: Osvetnici ubili 700 dilera za mesec dana
Foto: Fotomontaza

Masovne egzekucije osumnjičenih na ulicama Manile

FILIPINSKI PANIŠER: Osvetnici ubili 700 dilera za mesec dana

Planeta -

Predsednik Rodrigo Duterte pozvao ljude da bez kazne likvidiraju narko-dilere i narkomane, pa policija pronalazi po nekoliko leševa dnevno

MANILA - „Ne prati me, ja sam diler“, poruka je koju filipinska policija nalazi pored sve više beživotnih tela širom zemlje nakon što je predsednik Rodrigo Duterte pozvao građane da slobodno ubijaju preprodavce droge i narkomane.Lider Filipina, inače bivši advokat i tužilac, zbog brutalnog rata koji je objavio narko-dilerima, nazvan je Panišer, po ugledu na antiheroja iz stripa i filma.

Učestale scene... Diler ubijen u Manili
Učestale scene... Diler ubijen u Manili

Grupna streljanja

Kad je krajem juna postao predsednik, Duterte je naredio da svi dileri droge završe „ili iza rešetaka, ili dva metra pod zemljom“. Od tog njegovog poziva ubijeno je između 500 i 700 osoba, a kraj spirale nasilja se ne nazire. Većina likvidiranih je pronađena u donjem vešu s vezanim rukama i nogama, dok su nekima usta prelepljena lepljivom trakom. Većinu likvidacija izveli su pripadnici policije, bez fer suđenja ili saslušanja, ali ulicama operišu i grupe anonimnih osvetnika.- Droga guši našu zemlju i narkomanija mora biti zaustavljena. Udvostručite svoje napore, utrostručite ako je potrebno. Nećemo stati dok poslednji narko-diler, poslednji finansijer ne bude iza rešetaka ili dva metra ispod zemlje - rekao je Duterte.Organizacije za zaštitu ljudskih prava utvrdile su da je samo od 1. do 24. jula širom Filipina policija ubila 293 dilera. Tu se ne računaju oni koje su ubili obični građani i razne osvetničke grupe.- Za prva dva meseca kampanje više od 60.000 narkomana i dilera se predalo - rekao je državni sekretar Martin Andanar.Predsednik Duterte je na skupu u Manili naglasio da će pomilovati svakog policajca koji bude optužen za ubistvo dok bude izvršavao njegove naredbe.
Poruka kraj tela... Pretnje svim dilerima
Poruka kraj tela... Pretnje svim dilerima

Predaju se narkomani

- Ovi kurvini sinovi uništavaju našu decu. Upozoravam vas, nemojte to da radite čak i ako ste policajac, zaista ću vas ubiti - kaže on.On je rekao i da će u ratu protiv narko-industrije biti ubijeno 100.000 ljudi i da će u zalivu Manila biti bačeno toliko leševa da će se ribe ugojiti hraneći se njihovim telima.

DUTERTE PRETINećemo stati dok poslednji diler ne bude iza rešetaka ili pod zemljomU zaliv ćemo baciti toliko dilera da će se ribe ugojiti hraneći se njihovim telimaDroga guši našu zemlju i narkomanija mora biti zaustavljena po svaku cenu

Oprobani receptODRED SMRTIRodrigo Duterte nadimak Panišer dobio je još u vreme kad je bio gradonačelnik grada Davaoa. Mnogi su ga povezali sa osvetničkom grupom Odred smrti Davaoa, koja je ubijala sitne kriminalce po ulicama s njegovim blagoslovom. Za 20 godina njegovog mandata, Duterte je pretvorio Davao od „prestonice ubistava“ u najsigurniji grad jugoistočne Azije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track