FORBS PROTIV ŽURBE SENATA DA PRIMI PODGORICU U NATO Najveći kompliment za Crnu Goru je da je nebitna
Foto: Profimedia

Žestoka kritika

FORBS PROTIV ŽURBE SENATA DA PRIMI PODGORICU U NATO Najveći kompliment za Crnu Goru je da je nebitna

Planeta -

VAŠINGTON - Pošto je u Spoljnopolitičkom odboru američkog Senata jednoglasno ratifikovan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u , magazin Forbs žestoko je kritikovao užurbanost koja je dovela do toga, uz opasku da je reč o državi "veličine jednog manjeg kongresnog distrikta".

Kolumnista Forbsa Dag Bandou, naime, konstatuje da se Crna Gora nalazi na "nestabilnom, brutalnom i nacionalističkom Balkanu, jezgru tolikog broja konflikata koji su se dešavali kroz istoriju", a za Crnogorce kaže da su kroz istoriju prolazili kroz teške periode, boreći se protiv "dominacije Turaka, Austrougara, Italijana, Rusa i Srba".

"Ipak, to nije argument za prijem u NATO. Najveći kompliment koji Crna Gora može da dobije jeste taj da je međunarodno nebitna. Enklava ogrezla u notornoj korupciji, koja se pre 10 godina odvojila od Srbije, Crna Gora se nada da će se obogatiti članstvom u NATO. Imajući u vidu da Vašington velikodušno donira nove kandidate za članstvo u NATO, to je vrlo moguće. Ipak, trebaće dosta truda kako taj novac ne bi otišao u ruke onih zbog kojih Crnu Goru zovu mafijaškom državom. Štaviše, prošli premijer Milo Đukanović, koji je vodio zemlju četvrt veka, ima dugu istoriju korupcije i drugih kriminalnih aktivnosti. Čak ga i zovu 'gospodin 10 posto'", piše Forbs.

Forbs: Milo Đukanović ima dugu istoriju korupcije i drugih kriminalnih aktivnosti, zovu ga "Gospodin 10 odsto" (Foto: Dado Đilas)
Forbs: Milo Đukanović ima dugu istoriju korupcije i drugih kriminalnih aktivnosti, zovu ga "Gospodin 10 odsto" (Foto: Dado Đilas)

Prema mišljenju magazina, Majkl Karpenter, zamenik sekretara odbrane SAD, u svom svedočenju pred Senatom izneo je "gomilu gluposti", poput toga da "Crna Gora i NATO dele iste vrednosti demokratije, individualne slobode i vladavine prava".

AMERIČKI SENATOR: Crna Gora ispunila sve uslove za NATO

"Stend-ap komedija u Senatu nastavljena je tvrdnjom da će vojska Crne Gore biti doprinos NATO alijansi. To su male oružane snage koje idu ka iščezavanju. Kako će uvođenje korumpiranog vojnog patuljka u NATO doprineti jačanju Alijanse i stabilnosti Evrope", pita magazin.

Forbs: Majkl Karpenter izneo je gomilu gluposti da opravda zbrzan prijem Crne Gore u NATO (Foto: Printscreen YouTube/VOA)
Forbs: Majkl Karpenter izneo je gomilu gluposti da opravda zbrzan prijem Crne Gore u NATO (Foto: Printscreen YouTube/VOA)

Posle rata u Ukrajini, mnoge zemlje zabrinule su se da ih čeka sukob sa Rusijom, konstatuje ovaj magazin i ponovo pita da li je to bar jedan aspekt koji Crna Gora ispunjava.Spoljnopolitički odbor američkog Senata podržao je jednoglasno rezoluciju o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO.

AMERIČKI LIST: Trampova pobeda može da odložži prijem Crne Gore u NATO

"Mikro-država ima manje od 2.000 vojnika. Njene snage jedva ispunjavaju kapacitete za unutrašnje potrebe. Amerika sakuplja saveznike na sličan način kao što Amerikanci sakupljaju Fejsbuk prijatelje. S jednom razlikom: Fejsbuk prijatelji ne koštaju ništa. Nije ni čudo što se Tramp protivio ratifikaciji. Ipak, Obamina administracija ga je pretekla, i uspela da progura priču o "reformama i integraciji Balkana u NATO".

Foto: AP
Foto: AP

Ako uvođenje gansterske države u vojni savez to zaista i znači. Da stvar bude gora, taj korumpirani vojni patuljak dobiće svoj glas i u Briselu", navodi dalje ovaj magazin. O ostalim zemljama regiona, Forbs navodi da su van Alijanse i pita ima li smisla da NATO prima nekvalifikovane države.

AMERIČKI SENAT: Snažno podržavamo članstvo Crne Gore u NATO

"U regionu su i Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija, koje imaju veću vojsku od Crne Gore, naročito Srbija, ali to nije važno. BiH nije čak ni prava država, to je politički artefakt koji na okupu ostaje zahvaljujući stranom pritisku. Kosovo je podeljeno, korumpirano, i nepriznato u većini sveta. Makedonija ne može ni ime da dobije, a kamoli nešto drugo.

Forbs: Donald Tramp je protiv ratifikacije sporazuma o prijemu Crne Gore u NATO, ali administracija Baraka Obame ga je pretekla i zbrzala proces (Foto: Reuters)
Forbs: Donald Tramp je protiv ratifikacije sporazuma o prijemu Crne Gore u NATO, ali administracija Baraka Obame ga je pretekla i zbrzala proces (Foto: Reuters)

Srbija, koja je bila meta brutalne agresije NATO pre 17 godina, nema nameru da uđe u Alijansu, već ostaje bliska Moskvi", navodi Forbs i ističe da bi integracija Balkana trebalo da bude evropski, a ne evroatlantski projekat. Za šta je EU dizajnirana ako ne za integraciju malih, fragilnih i nebitnih delova kontinenta u društvo sa velikim igračima, pita ponovo Forbs.

"Balkan je ionako daleko interesantniji Rusiji i Evropskoj uniji nego Americi, koja ne mora baš u sve da se meša. Nije sve odgovornost SAD. Ako Amerika misli da je time pobedila Rusiju u nekoj borbi za uticaj, možemo samo da poručimo sledeće: Vladimir Putin se sigurno već sakrio u svoj podzemni bunker u Kremlju iz straha od moćne crnogorske armije."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track