(FOTO) BRISEL NA METI TERORISTA: Ovo su 4 najkrvavija napada u srcu EU od 2014.
Foto: Kurir

Opsadno stanje

(FOTO) BRISEL NA METI TERORISTA: Ovo su 4 najkrvavija napada u srcu EU od 2014.

Planeta -

Iako stravičan i monstruozan, najnoviji masakr u Briselu čini se kao eskalacija napetosti koje već duže potresaju glavni grad Belgije.

Napad bombaša samoubice na briselskom aerodromu i terorista u metrou samo su poslednji u nizu terorističkih dela na tlu Starog kontinenta. Grad Brisel, sedište i simbol Evropske unije, u konstantnoj je opasnosti od kako traje aktivna borba protiv džihadista. Ovo je hronologija krvavih terorističkih napada u Briselu u tom periodu.

1. 24. maja 2014. godine, naoružani muškarac zapucao je u Jevrejskom muzeju u Briselu. U tom napadu ubijeno je 4 osobe, od kojih su 3 poginule na licu mesta, dok je jedna sa teškim ranama prebačena u bolnicu, gde je umrla 6. juna. 30. maja u Marseju uhapšen je 29-godišnji mladić Mehdi Nemuče (Francuz, alžirskog porekla) osumnjičen za napad u Briselu. Naknadno se saznalo da je proveo preko godinu dana u Siriji i da je kontaktirao radikalne islamiste.

Jevrejski muzej nakon napada (Foto: Profimedia)
Jevrejski muzej nakon napada (Foto: Profimedia)

2. Nakon krvavog napada u Parizu pred kraj prošle godine otkriveno je više terorističkih ćelija širom Evrope, od kojih je najveća bila upravo u Briselu. 16-oro muškaraca uhapšeno je u policijskim racijama, ali je glavni osumnjičeni za napad u Parizu, Salah Abdeslam izmakao bezbednosnim organima.

Racije u Briselu (Foto: Facebook printscreen)
Racije u Briselu (Foto: Facebook printscreen)

3. U akcijama koje traju protekla 4 meseca, briselska policija obračunala se sa osumnjičenima za napad u Parizu. Operacija je započeta pucnjavom u kojoj je ranjeno četvorica pripadnika specijalnih jedinica, ali je neindetifikovani terorista ipak eliminisan. Istraga je dovela nadležne organe do četvrti Molenbek u kojoj je uhapšen glavni osumnjičeni za napade 13. novembra, Salah Abdeslam. Interpol je upozorio 190 država članica da pojačaju oprez na granicama jer bi Abdeslamovi saučesnici mogli da se organizuju i osvete za njegovo hapšenje.

Salah Abdeslam (Foto: Facebook printscreen)
Salah Abdeslam (Foto: Facebook printscreen)

4. Ispostavilo se da su upravo današnji napadi u Briselu ta osveta. 28 mrtvih i više povređenih podsetilo je čitavu Evropu na pariski masakr i uzrokovalo atmosferu ratnog stanja. Očekuje se dalji razvoj situacije.

Napad u Briselu (Foto: Twitter printscreen)
Napad u Briselu (Foto: Twitter printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja