(FOTO I VIDEO) GORI FRANCUSKA: Taksisti blokiraju puteve, pale gume, 20 uhapšeno
Foto: Reuters

Eskalacija protesta

(FOTO I VIDEO) GORI FRANCUSKA: Taksisti blokiraju puteve, pale gume, 20 uhapšeno

Planeta -
Taksisti u Francuskoj su blokiranjem puteva i paljenjem guma u znak protesta zbog niske cene transporta koju je donela mreža Uber, što je rezultiralo sa najmanje 20 hapšenja.

Najmanje 20 ljudi uhapšeno je jutros do 10 časova po lokalnom vremenu, a taksisti su nastavili proteste širom velikih gradova, uključujući Pariz i Marsej.

Vozači su blokirali puteve zapaljenim gumama, pa je izazvalo dolazak interventne policije i vatrogasaca a neki su zapaljene prepreke stavljali još u zoru, koje su kasnije ugašene.

Foto Reuters
Foto Reuters

Stotinama taksista, pridružili su se neki iz Belgije i Španije, blokiravši veliku interkonekciju koja vodi ka zapadnom Parizu, uzrokujući veliki poremećaj na tom području.

Desetine vozača pokušalo je da maršira na raskrsnici Porte Melo i to preko osam traka, ali ih je policija gurnula natrag sa suzavcem.

Vozači takođe organizovano usporavaju na putevima, što uzrokuje velike gužve.

Jedan taksist je povređen kada je autobus na Aerodromu Orli pokušao da nastavi svoj put kroz blokadu. Ostali vozači zatim bacali su kamenje na prozore, prisiljavajući putnike izađu iz autobusa i nastave peške.

Foto Reuters
Foto Reuters

Bilo je i blokada oko vazdušne luke Šarl de Gol.

Taksisti protestvuju zbog radnih uslova ali i konkurenciju u vidu američke mreže Uber. Naime, Uber je mreža preko koje korisnici putem interneta mogu da dobiju vožnju preko "običnih" vozača, i to po mnogo nižim cenama nego što naplaćuju taksisti.

Foto Reuters
Foto Reuters

Uber vozači "vandalizuju profesionalce koji plaćaju porez, koji poštuju pravila", izjavio je za AP Rašid Budjema, predsednik sindikata taksista u Marseju.

Foto Reuters
Foto Reuters

Kao odgovor na proteste, Uber je poslao poruku svojim francuskim korsnicima rekavši da je cilj protesta da se napravi pritisak na francusku vladu kako bi "ograničila konkurenciju".

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track