(FOTO I VIDEO) SRPSKI PILOT POSTAO HEROJ: Vladimir spasao putnike posle eksplozije u avionu
Foto: Twitter

Incident na nebu iznad Somalije

(FOTO I VIDEO) SRPSKI PILOT POSTAO HEROJ: Vladimir spasao putnike posle eksplozije u avionu

Planeta -
Pilot Vladimir Vodopivec (64) iz Beograda postao je heroj pošto je jutros uspeo bezbedno da prizemlji avion kome je eksplozija raznela deo trupa. Vladimir je oštećenu letelicu u kojoj su se nalazile 74 osobe prizemljio na aerodrom u Mogadišu u Somaliji.

Svetski mediji ocenjuju da je pilot "učinio nemoguće”, jer je incident prošao bez žrtava, a povređeno je samo troje putnika.

"Pola sata pošto smo poleteli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su počeli da viču, a ja sam se odmah vratio na aerodrom. Na sreću, niko nije teže povređen", priča Vladimir Vodopivec.

Vodopivec je to ispričao svom prijatelju iz Beograda, a da situacija nije bila nimalo naivna pokazuje i fotografija oštećenog aviona na čijem je trupu, kod desnog krila, eksplozija napravila rupu veličine tri prozora.

Avion kompanije "Dalo erlajns" sa 74 putnika, među kojima je 70 turskih državljana, prinudno sleteo na aerodrom samo nekoliko minuta nakon poletanja sa aerodroma Aden Ade jutros u Mogadišu ka vazdušnoj luci u Džubutiju, prenose somalijski mediji.

Somalijski ministar saobraćaja Ali Ahmed Džem Džangeli tvrdi da incident nije bio smrtonosan, jer su svi putnici spaseni tako što je avion prizemljen, a da će istraga pokazati uzrok eksplozije.

"Ne želimo da prejudiciramo ko stoji iza ekspozije. Za sada ne znamo ni da li je u pitanju tehnički problem ili samoubilački napad. Najveća briga nam je bila da spasemo putnike i izbegnemo scenario da ostanu zarobljeni u zapaljenom avionu", kazao je somalijski ministar.

Onboard Jubba/Daalo Airlines this morning while it was on air for a few minutes we just heard a loud noise and couldn't see anything but smoke for a few seconds, when visibility returned we realised quite a chunk of the plain missing.my destination was Djibouti where I was to attend the Conference of the Directors of Diplomatic Academies of IGAD Ministries of Foreign Affairs, but it seems our attendance was not meant to be, but Alhamdulilah we are safe and back in Mogadishu

Posted by Amb Awale Kullane on Tuesday, 2 February 2016

Međutim, mediji spekulišu da se ipak radi o samoubilačkom napadu, da je eksploziv najverovatnije uneo neko od putnika, pošto na to ukazuju tragovi na delu aviona koji je oštećen, a građani Balkada, naselja u blizini Mogadiša, kažu da su videli eksploziju i kako u tom trenutku "sa neba pada zapaljeno telo". Slično misli i iskusni pilot.

"Mislim da je reč o bombi, ali na sreću nije oštećen upravljački sistem, pa sam mogao da se vratim i sletim na aerodrom. Ovo mi se nikada u životu nije dogodilo. Izgubili smo pritisak u kabini. Hvala Bogu da se sve dobro završilo", rekao je Vodopivec neposredno nakon incidenta svom prijatelju.

(EPK / Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track