(FOTO) ISLAMISTI NISU PROBLEM, ALI... Da li američki F-35 može da se nosi sa Rusijom i Kinom
Foto: Wikipedia Creative Commons

MILIJARDE NA TESTU

(FOTO) ISLAMISTI NISU PROBLEM, ALI... Da li američki F-35 može da se nosi sa Rusijom i Kinom

Planeta -

Američki avion tipa F-35 mogao bi da se uskoro nađe u borbama s Islamskom državom, ali i u rejonu Baltika kao jedan od elemenata za odvraćanje Rusije, odnosno na Pacifiku gde bi bio raspoređen naspram kineskih snaga.

Kada će F-35 biti uključen u borbe protiv Islamske države (ID)? Čelnici američkog vazduhoplovstva kažu da je avion spreman da u „svakom trenutku“ stupi u borbu, po zahtevu komandanata tekućih operacija. Američki avion tipa F-35 mogao bi da se uskoro nađe u borbama s Islamskom državom, ali i u rejonu Baltika kao jedan od elemenata za odvraćanje Rusije, odnosno na Pacifiku gde bi bio raspoređen naspram kineskih snaga. „Naš proces upravljanja snagama je globalnog karaktera. Upotreba aparata F-35 na Bliskom istoku još uvek nije došla na red. Da je komandatima taj avion neophodan, tražili bi njegovu upotrebu“, kaže general Herbert J. Karlajl, zvani Jastreb, šef Komande za vazdušne operacije pri američkoj vojsci.

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

"Do borbenog razmeštanja F-35 može da prođe još nekoliko godina, ali činjenica da je ovaj avion proglašen operativnim svakom komandatu daje mogućnost da pozove na njegovu upotrebu", dalje objašnjava Karlajl .

To uključuje i tekuće operacije protiv ID-a. Iako američka koalicija uživa potpunu vazdušnu dominaciju nad Irakom i Sirijom, F-35 bi mogao da bude koristan zbog svojih laserski navođenih raketa vazduh-zemlja, kao i GPSom navođenih bombi kojima avion raspolaže.

Pored Bliskog istoka i Evrope, Karlajl je pomenuo i Pacifik kao mesto budućeg rasporeda F-35, u okviru onoga što američko vazduhoplovstvo naziva „regionalnim sigurnosnim paketima“.

Foto: Američki F-35; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Foto: Američki F-35; Izvor: Wikipedia Creative Commons

„Reč je o raspoređivanju borbenih grupa od po 4 broda. Oni se, praćeni odgovarajućom vazdušnom podrškom, razmeštaju u bilo koje svetsko žarište u veoma kratkom roku“, izjavio je portparol borbene komande američkog vazduhoplovstva Bendžamin Njuel.Karlajl je eventualno raspoređivanje F-35 u Evropu uporedio s pređašnjim razmeštanjem F-22 Raptora. „Kada smo prošle jeseni poslali Raptore, bio je to veoma jasan signal Rusiji. Slanje F-35 bi dodatno osiguralo naše saveznike i poslužilo kao sredstvo odbijanja potencijalnih agresora. Ne radi se ni o kakvoj provokaciji“, dodaje Karlajl. On je F-22 Raptor okarakterisao kao najbolji lovac na svetu, a F-35 kao najbolji avion za napade na kopnene mete.

Pored odbijanja potencijalnog agresora, F-35 bi imao i aktivnu borbenu ulogu. „On bi bio naširoko korišćen u misijama koje uključuju napade na kopnene položaje neprijatelja, udare na linije snabdevanja i infrastrukturu, kao i u misijama osiguravanja vazdušne nadmoći“, objašnjava Karlajl. U eventualnim napadima na ID, došlo bi do borbenog testiranja više različitih karakteristika novog aviona, uključujući i njegov top od 25mm.

Foto: Američki F-35; Izvor: Wikipedia Creative Commons
Foto: Američki F-35; Izvor: Wikipedia Creative Commons

Povećani broj aparata F-35 dovešće do usavršavanja taktičke, tehničke i proceduralne strane njegove borbene upotrebe. „F-35 je u potpunosti spreman za borbu, a naredni cilj je povećavanje broja ovih aviona u upotrebi kako bi se formirale čitave operativne eskadrile. Formiranje eskadrila bi omogućilo obučavanje adekvatnog broja pilota i njihovo usavršavanje na novom avionu“, objašnjava Njuel. Da bi do svega navedenog došlo, neophodno je formirati dve vazdušnje flote od ukupno 144 aviona podeljenjih u 6 eskadrila. Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:TRAMP NIJE KRIV ZA SLABOST: Vreme je za evropske armije da konačno odrastuVELIKO NEWSWEEK ISTRAŽIVANJE O SEKSU (VII deo) Kako žene odlučuju da stupe u seksualni odnosPISMA ROBOVA BIVŠIM GOSPODARIMA: "Nema krova pod kojim biste bili sigurniji od mog"ZABORAVLJENI DIPLOMATA: Evo zašto je Miloš Bogićević izbrisan iz srpske istorijeNEWSWEEK PREDSTAVLJA Kako bi izgledalo kada bi Josip Broz Tito bio gost „Ćirilice“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track