(FOTO) MIGRANTI ZAROBLJENI U BUDIMPEŠTI: Mađari otkazali sve vozove za Evropu
Foto: Reuters

Nema prolaza

(FOTO) MIGRANTI ZAROBLJENI U BUDIMPEŠTI: Mađari otkazali sve vozove za Evropu

Planeta -
Na stanici čeka na stotine migranata. Rečeno im je da napuste stanicu, dok policija čuva glavni ulaz
1 / 13 Foto: Reuters

BUDIMPEŠTA - Glavna međunarodna železnička stanica u Budimpešti "Keleti" (Istočna), ponovo je, oko 10 časova, otvorena za saobraćaj, ali migrantima još nije dozvoljeno da u nju uđu, objavila je mađarska agencija MTI.

15:00 Migranti i dalje u velikom broju stoje ispred železničke stanice pevajući i skandirajući u znak protesta.

12:00 - Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je danas, povodom zatvaranja glavne železničke stanice u Budimpešti, da Mađarska pokušava da primeni zakon Evropske unije.

"Po onome što je (nemačka) kancelarka Angela Merkel juče rekla, jasno je da svako treba da se pridržava zakona EU i mađarske vlasti se ponašaju u skladu s tim", rekao je Kovač u izjavi za Rojters. Nemačka vlada saopštila je juče da ne postoje nikakvi specijalni vozovi koji dovoze u tu zemlju izbeglice iz Mađarske i istakla da evropski zakoni propisuju da tražioci azila, koji dolaze u Mađarsku, moraju prvo tamo da se registruju.

"Ne, ne postoje nikakvi specijalni vozovi", napisao je Štefen Zajbert, portparol nemačke kancelarke Angele Merkel na svom nalogu na Tviteru.

Izveštač mađarske agencije javio je da je, dok je migrantima i dalje zabranjen ulaz u stanicu, ostalim putnicima dozvoljeno da se ukrcaju u vozove za Beč.

Naime Mađarska je jutros zatvorila glavnu Istočnu železničku stanicu u Budimpešti "Keleti" na neodređeno vreme i nema ni dolaska niti odlaska vozova do daljnjeg, rekao je portparol državne železničke kompanije MAV.

Na stanici čeka na stotine migranata. Putnici su preko razglasa obavešteni da sa stanice Keleti neće krenuti nijedan voz niti će u nju ući.

Obaveštenje je usledilo pošto je oko 500 migranata - muškaraca, žena i dece - pokušalo da uđe u poslednji voz za Beč. Nekoliko stotina ljudi ostalo je da čeka ispred stanice s koje polaze svi vozovi za Austriju i Nemačku, dok je policija blokirala glavni ulaz.

Rojters je naknadno javio da je stotine gnevnih migranata demonstriralo, tražeći ponovno otvaranje stanice i da im se omogući da otputuju za Nemačku.

Migranti su mahali kartama, pljeskali i vikali, skandirajući "Nemačka, Nemačka", a policija je formirala kordon na ulazu u stanicu, izveštava novinar britanske agencije.

Podsetimo Beč je juče vozom stiglo 3.650 izbeglica iz Budimpešte, saopštila je danas austrijska policija.

To je rekordan broj migranata koji je stigao do Beča u samo jednom danu.

Mađarske vlasti su dozvolile izbeglicama da uđu u voz za Beč, iako mnogi među njima nemaju vize.

Portparol austrijske policije Patrik Majerhofer rekao je da vlasti Austrije evidentiraju koliko je podnosilaca zahteva za azil među pristiglim izbeglicama.

Voz sa izbeglicama je bio satima zadržan na granici Austrije i Mađarske.

Mnogi od njih, uglavnom bez viza, odmah su iz Beča nastavili put ka Minhenu, na jugu Nemačke.

KOVAČ: Svako ko želi da putuje mora imati pasoš i šengensku vizu

Vladin portparol Zoltan Kovač je Rojtersu na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava da primenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i "šengensku" vizu.

Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku. Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Nemačkoj.

http://www.youtube.com/watch?v=49RogRv8rdQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track