(FOTO) NASILNI PROTESTI 1. MAJA U ITALIJI, GRČKOJ I FRANCUSKOJ:Radnici traže prava bez obzira na sve
Foto: AP

Očekivano

(FOTO) NASILNI PROTESTI 1. MAJA U ITALIJI, GRČKOJ I FRANCUSKOJ:Radnici traže prava bez obzira na sve

Planeta -

Sindikati u Grčkoj obeležili su danas praznik rada skupovima ali i štrajkom od 24 sata zbog mera štednje koje vlada preduzima da bi nastavila da prima međunarodnu finansijsku pomoć.

Oko 10.000 ljudi okupilo se u Atini, a 3.500 u Solunu. Štrajk se podudara sa neradnim danom u zemlji, gde su prodavnice pretežno zatvorene, kao i državne institucije, dok je pomorski i železnički saobraćaj bio poremećen.

Foto: AP
Foto: AP

Naredni generalni štrajk je zakazan za 17. maj. Grčka zavisi od međunarodne pomoći od 2010. godine i da bi dobila sredstva morala je u više navrata da smanji plate i poveća poreze tokom prethodnih sedam godina.

Produbljena recesija izbrisala je četvrtinu privrede, a svaki četvrti zaposleni ostao je bez posla.

I protesti povodom Prvog maja održani su i u Italiji u Torinu, gde je takođe intervenisala policija.

Foto: AP
Foto: AP
Desetine zamaskiranih mladih napalo je u Parizu molotovljevim koktelima policiju koja je odgovorila suzavcem, a u sukobu je povređeno troje pripadnika interventne policije, od kojih je jedan zadobio teške opekline, javljaju agencije i dodaju da je protest u povodu praznika rada inače bio miran. "Iz povorke u povodu 1. maja izdvojilo se oko 150 zamaskiranih mladih koji su izazvali nerede.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Protest sindikata na praznik rada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track