(FOTO) OTAC BERLINSKOG NAPADAČA: Postao je radikalan kad je otišao u Evropu, ovde je samo krao
Foto: Reuters 22 12 2016

Ispovest oca

(FOTO) OTAC BERLINSKOG NAPADAČA: Postao je radikalan kad je otišao u Evropu, ovde je samo krao

Planeta -

Tiho i siromašno selo Oueslatija poslednja dva dana pod okupacijom je novinara, ali policajaca. U rodnom mestu Anisa Amrija, glavnog osumnjičenog za napad u Berlinu, vlada potpuna ludnica.

Porodica pokušava novinare i istražitelje da uveri da nemaju veze sa džihadistima, dok svi ostali od njih pokušavaju da saznaju kako je Anis od maloletnog delikventa postao opasni terorista.

Foto Reuters
Foto Reuters

Braća, sestre i majka ne mogu da dođu do tog odgovora, ali njegov otac Mustafa misli da zna o čemu je reč."Živeli smo u bedi i siromaštvu. Anis je završio osnovnu školu, bio je poput svih ostalih svojih vršnjaka. Međutim, problemi su počeli kada je zbog siromaštva morao da se ispiše iz srednje škole. Povremeno je radio na farmi, a novac je počeo da troši na alkohol i hašiš. Ubrzo je počeo da pljačka pa je nekoliko puta završio u zatvoru", rekao je Mustafa koji prekretnicu u Anisovom životu vidi u odlasku u Italiju.

Foto Reuters
Foto Reuters

"Otišao je u Italiju 2011. godine. Pola Tunisa se tada iselilo. Ono što ja znam da je zbog pljačke i pokušaja paljevine završio u zatvoru. Iza rešetaka je proveo pune četiri godine i tamo se susreo s radikalnim islamistima. U zatvoru su mu isprali mozak", rekao je Mustafa za Times potvrdivši da je Anis iskoristio rat u Siriji kako bi se sa ostalim izbeglicama dokopao Nemačke.

Foto Reuters
Foto Reuters

"Ne znam šta mu se dogodilo. Pre je obožavao fudbal, stalno je menjao devojke, a vera mu nije bila ni u mislima. Izgubili smo kontakt kad je otišao u Nemačku. Zvao je braću i sestre, ali mene nije. Novac takođe nije slao, tek je jednom preko tuniškog prijatelja poslao mobilni i čokoladu", priča otac.

Njegova braća i sestre u šoku su još od trenutka kada su videli Amrijevu fotografiju na televiziji."Žalio se da ne može da pronađe stan u Nemačkoj i da spava svuda. Međutim, poslednja dva puta kada smo se čuli, rekao je da je OK. Ali nemojte njegova dela pripisivati nama. Ova porodica nikada nije imala kontakta s ID, mi smo takođe žrtve!", rekao je brat Valid.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track