(FOTO) Ovde lako krene po zlu: 10 najopasnijih gradova sveta
Foto: Profimedia Kejptaun Južnoafrička Republika

Putovanja

(FOTO) Ovde lako krene po zlu: 10 najopasnijih gradova sveta

Planeta -
Postoje gradovi koji mogu su primamljivi turistima, ali ih, zapravo, treba zaboraviti prilikom planiranja putovanja. Ukoliko ipak odlučite da odete na takva mesta, trebalo bi barem da budete svesni šta vas čeka
1 / 16 Foto: Reuters

Nikad nije bilo lakše posetiti čak i najudaljenija mesta na svetu. Naravno, ukoliko imate dovoljno novca za daleka putovanja.

Bez obzira na to, postoje gradovi koji mogu biti primamljivi turistima, ali ih, zapravo, treba zaobići prilikom pravljenja plana obilaska zemljine kugle.

Ukoliko ipak odlučite da odete na takva mesta, trebalo bi barem da budete svesni rizika koji vas čeka na takvoj avanturi.

1. KARAČI, PAKISTAN

Karači
Karači

Čitav Pakistan bori se već decenijama sa političkim nemirima, a razdiru ga i kriminal i terorističke akcije.Likvidacije u sred dana su gotovo svakodnevica, kao i napadi bombaša samoubica i rat bandi. Karači je u centru tih zbivanja, pa se turistima savetuje da ovaj grad zaobilaze u širokom luku. 2. KABUL, AVGANISTAN

Panorama Kabula
Panorama Kabula

Već duže vremena prestonica Avganistana važi za jedan od najopasnijih gradova za život. Iako se američke i druge trupe postepeno povlače iz zemlje, glavni grad je prava ratna zona.

Kabul
Kabul

Teroristički napadi, pucnjava, bombaši samoubice su svakodnevica Avganistana i Kabula. U ovom gradu, baš kao i u Bagdadu, nasilje može da se desi u bilo kom trenutku.

3. BAGDAD, IRAK

Nekada je glavni grad Iraka izgledao prilično idilično. Pogled sa reke Tigar pružao je mirnu i toplu sliku:

Bombardovanje, oružani obračuni i ozbiljne terorističke akcije kao i drugi nasilni događaji, danas su nažalost, normalna stvar u Iraku. Bagdad je tako postao jedno od najnepoželjnijih mesta u svetu. Delovi Bagdada danas sve češće izgledaju ovako:

4. AKAPULKO, MEKSIKO

Ne tako davno ovaj lučki grad je bio bezbedno, luksuzno odmaralište. Iako je turizam i dalje izuzetno aktuelna privredna grana u Akapulku, sve više narkomanije ga čini opasnom zonom.

Poslednje statistike iznenađujuće pokazuju da ovaj grad ima jednu od najvećih stopa ubistava na svetu: 142 na 100.000 ljudi.

Ljudima koji se ipak odluče za odlazak u meksički turistički raj, savetuje se da ostanu u rezortu u kom letuju i da ga ne napuštaju bez prevelike potrebe. 5. GVATEMALA SITI, GVATEMALA

Iako je ova centralnoamerička karipska država puna turističkih atrakcija, narod je zaražen ratom narko-bandi. Visoka stopa ubistava, kao i ulične pljačke, otmice vozila uobičajena su stvar u Gvatemala sitiju. Ukoliko posećujete ovu zemlju - klonite se glavnog grada.

6. RIO DE ŽANERIO, BRAZIL

Brasil, Rio de Ženeiro
Brasil, Rio de Ženeiro

Verovatno niste očekivali da prestonica karnevala i sambe bude na ovoj listi, ali je ipak tu. Inače, mnogi gradovi u Brazilu su veoma opasni i imaju visoku stopu kriminala.

Život u favelama
Život u favelama

Uistinu, Rio je danas sigurniji nego što je bio pre samo deset godina, ali su pljačke, ulični obračuni i pucnjava uobičajeni u ovom gradu punom bogatstva i siromaštva u favelama.

Život u favelama je veoma opasan
Život u favelama je veoma opasan

Može se uživati u rizortima i na plažama ovog grada, ali treba preduzeti sve mere predostrožnosti.

7. KEJPTAUN, JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Ovaj grad ima izuzetno visoku stopu kriminala pre svega zbog preovlađujućeg siromaštva i socijalnih nemira u samom gradu.

Iako Južnoafrička Republika svojim prirodnim lepotama, očuvanoj prirodi i drugim atrakcijama privlači mnoge turiste, Kejp Taun može da bude opasno mesto. Ako želite da uživate u punoj meri u ovom gradu, izbegavajte opasne delove grada i noću se nikako nemojte kretati sami.

8. SIUDAD HUAREZ, MEKSIKO

Najveći problem Meksika sa narko-bosovima i kartelima je dobro poznat, a Siudad Huarez jedan od najopasnijih gradova u Meksiku baš zbog obračuna dilera.

Groblje u Siudad Huarezu
Groblje u Siudad Huarezu

Policija je veoma korumpirana, često čak direktno plaćena od strane najraznovrsnijih kriminalaca.

9. KARAKAS, VENECUELA

U poslednje vreme o ovom gradu se govori kao o prestonici kojom vladaju narko-bande.

Ulična ubistva, tuče, krađe, neredi su česti u ovom gradu koji je i pored lepota dospeo na loš glas turista koji su ga u velikoj meri - zaboravili. Slično je i sa drugim gradovima Venecuele u kojima je visok stepen kriminaliteta.

10. SAN PEDRO SULA, HONDURAS

Ovaj grad je rangiran već duži niz godina kao jedno od najnasilijih i najopasnijih mesta na svetu. Prema nekoliko izvora, San Pedro Sula ima najveću stopu ubistava u svetu: 169 na 100.000 stanovnika. Švercovanje i ilegalno posedovanje oružja je veliki problem koji je savladao ceo Honduras. Ako ikada otputujete u Honduras, ovaj grad bi trebalo da zaobiđete u širokom luku.

(Newsweek.rs / escapehere.com)Pogledajte još na portalu Newsweek.rsKako nastaju ove neverovatne skulpture: Japanski umetnik razotkrio postupak (FOTO)

Pet milijardi dolara: Toliko princeza Šarlot doprinosi ekonomiji Britanije, a evo njen brat i majka

Bili smo crni od modrica, tukli su nas kablovima: Ispovest devojke koja je bila u ropstvu Islamske države (VIDEO)

Naučnici izračunali koliko stabala raste na Zemlji

Dart Vejder prekinuo koncert simfonijskog orkestra u Moskvi (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track