(FOTO) OVO JE ARMATA T 14: Putinov supertenk za borbu protiv abramsa konačno javno prikazan!
Foto: AP

Otkrivena kupola

(FOTO) OVO JE ARMATA T 14: Putinov supertenk za borbu protiv abramsa konačno javno prikazan!

Planeta -
Tenk je dobio novu besposadnu kupolu u koju je ugrađen top nove generacije 2A82 kalibra 125 mm sa automatskim punjačem U tenku je smeštena i unutrašnja kapsula u kojoj je se nalazi tročlana posada
1 / 10 Foto: Reuters

MOSKVA - Rusija je danas prikazala prvi put u javnosti tenk nove generacije "Armata T-14" koji će učestvovati na vojnoj paradi povodom Dana pobede 9. maja u Moskvi, a za koji ruski i neki zapadni vojni stručnjaci kažu da će nadmašiti sve zapadne verzije.

Novi tenk prošao je danas širokim ulicama Moskve na putu ka Crvenom trgu za finalnu probu vojne parade 9. maja.Tenk "Armata" biće u središtu velike vojne parade, na kojoj će učestvovati 16.500 vojnika i biti predstavljeno oko 200 komada vojne opreme.

Opis tenka

T - 14 Armata predstavlja najnoviju generaciju ruskih borbenih tenkova, koji je dizajnirao i razvio Uralmašinvagonzavod.

Tenk je prema opisu kako zapadnih tako i ruskih izvora dobio novu besposadnu kupolu u koju je ugrađen top nove generacije 2A82 kalibra 125 mm sa automatskim punjačem. Top 2A82 kalibra 125 mm ima borbeni komplet od 45 granata, a u obrtnom transporteru smešteno 32 granate dok se ostatak nalazi u kućištu kupole. Podaci o dometu topa su još uvek neprovereni i navodno se kreće od 7. 000 do 8.000 m.

Kao sekunadrno oružje je ugrađen automatski bacač granata montiran na levoj strani kupole ili mitraljez kalibra 12, 7 mm montiran na desnoj strani tenka.

U tenku je smeštena i unutrašnja kapsula u kojoj je se nalazi tročlana posada.

Tenk "Armata" može da bude unapređen u "potpuno funkcionalno robotsko borbeno vozilo", izvestila je Raša tudej. Njegova kompjuterska tehnologija, brzina i sposobnost manevrisanja, daleko su superiorniji od onih kod tenka "T-90". Dizajn tenka stavlja "Armatu" ispred zapadne konkurencije, ali nije poznato da li će ruska oružana industriija uspeti da ispuni ambiciozni proizvodni plan za novi tenk.

Rusija planira da uvede 2.300 tenkova "Armata", od 2020, koji bi zamenili tenkove iz sovjetske ere.

Ovi planovi mogli bi da budu revidirani, zbog stanja ruske ekonomije usled pada cena nafte i zapadnih sankcija zbog krize u Ukrajini, navodi američka agencija.

Zamenik šefa Komisije za vojnu industriju Oleg Bočkarjov izjavio je prošle sedmice da će tenk "Armata" ući u vojnu primenu sledeće godine.Novi tenk neće biti prodavan u inostranstvu bar u narednih pet godina, rekao je Bočkarjov.

Dostupni TT podaci o tenku T-14 armata

- Top 2A82 kalibra 125 mm, sa borbenim kompletom od 45 granata, a u obrtnom transporteru smešteno 32 granate.

- Podaci o dometu topa neprovereni navodno 7000-8000 m.

- Debljina oklopa 900 mm bez dodatne zaštite, 3 člana posade.

- Maksimalna težina 48 tona

Pogon

Motor 1.200 KS nejasno da li je dizel ili gasna turbine

Dodatna oprema u kupoli:

- Referentni sistem, meteo senzor, aktivna zaštita “ Arena E”, protivminska zaštita, komandirova panoramska osmatračka sprava, SUV - nepoznat.

(Tanjug/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja