(FOTO) OVO JE ŽIVOT U NAJSKUPLJEM GRADU NA SVETU: Iznajmljivanje dvosobnog stana košta 7.300 dolara
Foto: REUTERS MART 2016

Sve popularnije mesto na planeti

(FOTO) OVO JE ŽIVOT U NAJSKUPLJEM GRADU NA SVETU: Iznajmljivanje dvosobnog stana košta 7.300 dolara

Planeta -
Uvek je visoko i na lestvici najugodnijih mesta za život i posao, a to ima svoju cenu - već drugu godinu za redom proglašen je najskupljim gradom na svetu.

To je grad sa jako puno zelenila, ulicama takođe ukrašenim zelenilom kojima jure automobili, ulice su toliko čiste kao da ih nevidljiva vojska stalno čisti. Tu žive gotovo svi iz azijskog entiteta i to u savršenom suživotu sa strancima koju tu rade, žive i odgajaju svoju decu. Svi oni žive bez straha od nasilja ili kriminala, a parkovi, muzeji, kulturne ustanove i arhitektura je prava, svetska klasa.

Postoji razlog, odnosno više njih zbog kojih je Singapur uvek visoko na lestvici najboljih mesta za život i posao, a to ima svoju cenu - već drugu godinu za redom proglašen je najskupljim gradom na svetu."Singapur nudi brojne mogućnosti, sve koje njegovi stanovnici mogu zamisliti. Osim toga Singapur je briljantna lokacija za sve one koji se u Aziji bave biznisom, jer Singapur pokriva čitav kontinent", kaže Ričard Martin, stručnjak za poslovanje u inostranstvu.

Foto Reuters
Foto Reuters

Ali, svaka "utopija" ima loše strane, pa tako i "savršen" život u Singapuru. Pomalo se počinje nazirati neodobravanje zbog velikog broja stranaca koji rade u Singapuru, piše BBC, jer je od 5,6 miliona stanovnika Singapura čak 1,32 miliona stranaca. Pored njih tu su i 600.000 stalno zaposlenih stranaca, što u Singapuru znači da je reč o obrazovanijim radnicima iz inostranstva koji su više plaćeni, a za to im samo treba radna viza.Singapurske vlasti su zato pre dve godine uvele novi zakon po kojem poslodavci poslove koji se mesečno plaćaju ispod 8.760 dolara prvo dve nedelje moraju ostaviti otvorenim za domaće stanovnike, a tek posle toga ako ne nađu ono što traže mogu ih ponuditi strancima.

Foto Reuters
Foto Reuters

Uprkos tome Singapur je i dalje magnet za talente iz inostanstva, naročito one iz područja marketinga, finansija i IT-a. Velike svetske korporacije praktično su zauzele grad.Dobra vest za one u Singapuru je da su im plate visoke i ne postoji trend pada. Prema statistici HSBC-a, pola stranaca koji tamo rade imaju godišnju platu veću od 183.000 dolara. Više od 60 odsto njih sa takvom platom su rekli kako je puno veća plata od one koju bi imali da su ostali da rade u svojoj domovini.Međutim, sve strana roba u Singapuru je skuplja, poput automobila i alkohola, a i troškovi života su daleko skuplji nego na drugim mestima.

Foto Reuters
Foto Reuters

Osim za kuću, automobile i alkohol, u Singapuru se najviše novca izdvaja za privatne škole i medicinske usluge, kao i neka sitna zadovoljstva. Naprimer, bocu nekog boljeg vina platićete puno više nego u većini zemalja.Porezi na uvozne automobile su ogromni, ali i sve ostalo u vezi sa kolima naprosto odvlači ljude od njihovog posedovanja. Putarine, održavanje automobila, benzin i cene parkinga su jako visoke. Samo dozvola, koja traje deset godina košta oko 40.000 američkih dolara.

Foto Reuters
Foto Reuters

Rentiranje dvosobnog stana, malo boljeg u centru Singapura, košta oko 7.300 dolara mesečno. Postoje i jeftinije varijante, ali skromnije i dalje od centra grada. Zato strani radnici pokušavaju da sa poslodavcima dogovorie da im plaćaju stanarinu, ali to uspeva samo visoko pozicioniranim šefovima i velikim kompanijama. Kompanije po pravilu više vole da daju veće plaće umesto plaćanja stanarine.

Foto Reuters
Foto Reuters

U Singapuru skoro svi govore engleski. Administracija je prava blagodet u odnosu na mnoge zemlje – ukoliko ste stigli sa urednom radnom dozvolom i vizom, vrlo brzo ćete dobiti i sve ostalo poput bankovnih računa, kartica, internet usluge, tv usluge, zdravstvene usluge itd.Singapur se smatra jednim od sigurnijih gradova u Aziji, a selidba, traženje stana i obavljanje papirologije najbrže je na čitavom kontinentu, odnosno nijedan drugi veliki grad u Aziji nema tako brzu administraciju.

Osim već nekih navedenih prednosti postoje i mane života u Singapuru. To definitivno nije grad za one koji su navikli na klasične temperature i godišnja doba. Singapur naime nema klasične promene godišnjih doba i prosečna temperatura je 30 stešemo Celzijusa. Vlaga je konstantno na 80 odsto, a između novembra i januara pada najviše kiše. Takođe, život u stalnom konzumiranju mnogima postane naporan nakon nekog vremena. Singapur je krcat šoping centrima, u kojima vlada neopisiva gužva, naročito kada su sniženja ili dolazak novih stvari.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track