(FOTO) OVO SU NAPRAVILA DVA GIMNAZIJALCA: Pozvali na protest preko FB, izašle hiljade Slovaka
Foto: Reuters

Protest u Bratislavi

(FOTO) OVO SU NAPRAVILA DVA GIMNAZIJALCA: Pozvali na protest preko FB, izašle hiljade Slovaka

Planeta -

Dvoje gimnazijalaca, osamnaestogodišnjaka, uspeli su danas preko društvenih mreža da organizuju i izvedu mase Slovaka na ulice Bratislave u veliku protestnu šetnju protiv korupcije i za pristojnu Slovačku, a njihov pohod centrom slovačke prestonice podržao je i predsednik Slovačke Andrej Kiska.

"Marš organizujemo zato što smo frustrirani zbog stanja u Slovačkoj. Korupcija tera sve više mladih da odlaze iz zemlje a to treba promeniti. Želeli smo da pokažemo da imamo svoj stav i da po našem mišljenju ovo nije u redu", kazao je đak gimnazije David Straka koji je protest organizovao zajedno s vršnjakinjom Karolinom Farskom.

Popodne se u centru Bratislave okupilo, prema procenama organizatora, nekoliko hiljada ljudi koji su u protestnu šetnju krenuli s transparentima protiv korupcije i uz skandiranje "dosta je bilo (premijera Roberta) Fica" i "nije nam svejedno", javlja slovački dnevnik DenjikN.

Foto Reuters
Foto Reuters

Proteste mladih protiv korupcije podržali su predsednik Andrej Kiska i lideri opozicije koji su, međutim, obećali da neće s mladima izaći na ulice, da bude jasno kako izraz frustracije mladih nije povezan a političkim strankama i kako nikome ne bi dali povod da protest diskredituje.

"Ne želimo političare koje smo doduše izabrali, ali koji ne ispunjavaju obećanja a često smo svedoci da nam lažu u oči. Koji nemaju toliko da obraza da podnesu ostavke iako javnost to traži. Borimo se protiv korupcionaških skandala koji se samo jedan za drugim smenjju", poručili su mladi Slovaci u pozivnici na današnju protestnu šetnju pod parolom "Nije nam svejedno".

Foto Reuters
Foto Reuters

Organizatori su popodne pred početak marša predali na portirnici vlade četiri zahteva - pre svega da ostavku podnesu ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak i šef policije Tibor Gašpar i specijalni tužilac Dušan Kovačik.

Zahtevaju takođe da se ukinu kontrovezne amnestije iz vremena prvog premijera Slovačke Vladimira Mečijara, što je parlament već učinio, a kao poslednji zahtev i da se istraže dva najveća korupcionaška skandala, Gorila i utaja poreza i moguća korupcija preduzetnika Ladislava Bašternjaka s kojim je poslovao ministar Kalinjak i koji iznajmljuje stan premijeru Ficu.

Foto Reuters
Foto Reuters

Kada je nedavno Bašternjak optužen za utaju poreza, Fico je izjavio da će se iseliti iz tog stana čim nadje zgodnu kuću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track