(FOTO) Strava i užas: Ovo je 14 najjezivijih mesta na planeti

(FOTO) Strava i užas: Ovo je 14 najjezivijih mesta na planeti

Planeta -
Neka od najjezivijih i najčudnijih mesta na svetu su navodno uhođena onostranim bićima, neka sećanjima, a neka su strašna i usled manjka živih bića, što može biti i strašnije od priča o duhovima. Pogledajte koja su najjezivija mesta na planeti
1 / 13

Neka od najjezivijih i najčudnijih mesta na svetu su navodno uhođena onostranim bićima, neka sećanjima, a neka su strašna i usled manjka živih bića, što može biti i strašnije od priča o duhovima.Pogledajte neka od najjezivijih mesta na planeti:1. Brdo krstova - LitvanijaU Litvaniji se nalazi takozvano Brdo krstova (Kryziu Kalnas). Ovo čudno mesto prvobitno je bilo ceremonijalni lokalitet na kom su Litvanci odavali počast poginulma u ratu. Sovjetski savez je dva puta uništio lokalitet buldožerom, ali su ga lokalci svaki put iznova ukrašavali tako da bude još veće. Danas se na ovom brdu nalazi više od 100.000 krstova.

Foto: Profimedia, Brdo krsteva (Litvanija)
Foto: Profimedia, Brdo krsteva (Litvanija)

2. Katakombe - ParizPariske katakombe predstavljaju kosturnicu i groblje koje leži ispod gradskih ulica. Oko 6 miliona tela pronašlo je večno prebivalište u katakombama. Grad mrtvih ispod grada svetlosti i dalje nije u potpunosti istražen.

Foto: Profimedia, Katakombe (Pariz)
Foto: Profimedia, Katakombe (Pariz)

3. Muter muzej - SAD, PensilvanijaMuzej Muter je institucija posvećena medicinskim anomalijama. U njemu se nalaze organi, kosti, fetusi i statue od kojih ćete se naježiti. Eksponati kao što su anatomske deformacije, patološki primerci i drevni medicinski instrumenti svetski su poznati.

Foto: Profimedia, Muter muzej (SAD, Pensilvanija)
Foto: Profimedia, Muter muzej (SAD, Pensilvanija)

4. Varoša - KiparVaroša je naselje u nepriznatoj Republici Severni Kipar. Pre turske invazije na Kipar 1974. godine bilo je moderno turističko mesto u okviru grada Famagusta, a poslednje tri decenije je napušteno. Kada je turska vojska zavladala regionom tokom rata, ovaj grad duhova je ograđen, a u njega ulaze samo turski vojnici i osoblje Ujedinjenih nacija.

Foto: AP, Famagusta (Kipar)
Foto: AP, Famagusta (Kipar)

5. Oradur-sur-Glan -FrancuskaMalo selo Oradur-sur-Glan u Francuskoj je mesto neviđenog užasa. Tokom Drugog svetskog rata, 642 lokalaca je masakrirano od strane nemačkih vojnika, kao odmazda zbog akcija francuskog Pokreta otpora. Prema svedočenjima preživelih, muškarci su bili saterani u štale, gde im je pucano u noge kako bi što sporije umirali. Žene i deca, koje su držali zatvorene u crkvi, pokošeni su mitraljeskom vatrom. Nakon toga su Nemci sravnili selo, a ruševine danas i dalje stoje u znak sećanja na umrle.

Foto: Profimedia, Oradur-sur-Glan (Francuska)
Foto: Profimedia, Oradur-sur-Glan (Francuska)

6. Vrata pakla - TurkmenistanVrata pakla nekada su bila gasno polje, međutim Sovjeti su ga zapalili pre 40 godina i od tada gori. Izgleda kao da ova se ova jeziva jama nikada neće ugasiti.

Foto: Profimedia, Vrata pakla (Turkmenistan)
Foto: Profimedia, Vrata pakla (Turkmenistan)

7. Morske tvrđave Maunsel - EngleskaOve tvrđave dizajnirane su kao bi zaštitile Britaniju od potencijalne invazije nacista u Drugom svetskom ratu. Danas su ovi duhovi čuvari potpuno napušteni, a jedini koji ih ponekad posećiju su morske ptice ili vandali.

Foto: Profimedia, Morske tvrđave Maunsel (Engleska)
Foto: Profimedia, Morske tvrđave Maunsel (Engleska)

8. Dvorac Lip - IrskaDvorac Lip je jedan od najpoznatijih mesta na svetu među lovcima na duhove. Glasine kažu da je uvek uhođen nekakvom nevidljivom silomkoju zovu Elemental. Razlog uhođenja navodno je čitav niz ubistava i masakra koji su se odigrali unutar njegovih zidina, a zamak je čak i izgrađen na podrumu za mučenje.

Foto: Profimedia, Dvorac Lip (Irska)
Foto: Profimedia, Dvorac Lip (Irska)

9. Sanži - Tajvan Na severu Tajvana postoji futurističko selo koje je prvobitno izgrađeno kao luksuzno odmaralište za bogate. Međutim, nakon bezbrojnih fatalnih nesreća tokom izgradnje, radovi su obustavljeni. Zbog nedostatka novca i volje vanzemaljske građevine ostale su samo kao znak sećanja na izgubljene živote. Glasine u okolnim područjima govore da je grad sada zaposednut od strane duhova poginulih.

Foto: Youtube printscreen, Sanži (Tajvan)
Foto: Youtube printscreen, Sanži (Tajvan)

10. Pećina mumija Kabjan - FilipiniPećine Kabjan stvorene su ljudskom rukom zarad prezervacije mumija daleko od očiju sveta. Ove mumije su među najbolje sačuvanim na svetu i privlače hiljade turista svake godine, premda ko god da je bio kaže da se nikada ne bi vratio na ovo zastrašujuće mesto.

Foto: Profimedia, Pećina mumija Kabjan (Filipini)
Foto: Profimedia, Pećina mumija Kabjan (Filipini)

11. Mujnak - UzbekistanMujnak je nekada bio užurban lučki grad na obali Aralskog jezera. Kada je Sovjetski Savez greškom isušio Aral radi navodnjavanja, Mujnak je uništen a ostaci ove nekada prosperitetne luke leže rasuti po pustinji.

Foto: Profimedia, Mujnak (Uzbekistan)
Foto: Profimedia, Mujnak (Uzbekistan)

12. Centralija - SAD, PensilvanijaOvaj nekada popularni rudarski grad privlačio je radnike iz cele Amerike, sve dok se žile uglja ispod grada nisu zapalile. Opasan požar gori od 1962. godine, a grad je gotovo momentalno napušten jer dim i vatra bukvalno kuljaju iz zemlje. Centralija je poslužila kao inspiracija za horor film "Silent hill".

Foto: Profimedia, Centralija (SAD, Pensilvanija)
Foto: Profimedia, Centralija (SAD, Pensilvanija)

13. Ostrvo lutaka - MeksikoPrema legendi, na nenaseljenom ostrvu u regiji Hočimilko živela je devojčica koja se udavila u kanalima koji okružuju ovo parče zemlje, nakon čega su na njegovim obalama "niotkuda" počele da se pojavljuju lutke. Jedini stanovnik ovog ostrva je misteriozni čovek koji u znak sećanja na devojčicu kači nasukane lutke na drveće.

Foto: Profimedia, Ostrvo lutaka (Meksiko)
Foto: Profimedia, Ostrvo lutaka (Meksiko)

14. Akodeseva market - TogoViše od polovine populacije Toga praktikuje urođeničke rituale i verovanja, zbog čega su potrebni rekviziti koje nećete naći na običnoj pijaci. Skupljene glave, lobanje, meso i čudne figure prekrivaju štandove, a biznis cveta onima voljnim da prodaju ovakve artikle.

Foto: Profimedia, Akodeseva market (Togo)
Foto: Profimedia, Akodeseva market (Togo)

Newsweek.rsPogledajte još na portalu Newsweek.rsOd tuge do sreće: Kako izgleda kada lav prvi put oseti travu (VIDEO)Pročitajte zašto ima onih koji nikad ne obole od raka, iako puše bez prestankaRevolucionarno otkriće: Iz samo jedne kapi krvi mogu se otkriti svi virusi koje je neko imao tokom životaOd reinkarnacije do društvenih igara: Najbizarnije zabrane na svetuZašto najpoznatiji brendovi u svom imenu imaju i broj? (FOTO, VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track