(FOTO) SVI TRAMPOVI LJUDI: Njih je izabrao da upravljaju Amerikom i svetom
Foto: AP 30 Jun 2015

Nova američka administracija

(FOTO) SVI TRAMPOVI LJUDI: Njih je izabrao da upravljaju Amerikom i svetom

Planeta -

Donald Tramp napravio je svoj tranzicioni tim za Belu kuću. Oni su ključni ljudi koji će uticati na budućnost države i odluke tokom njegove vladavine.

Majk Pens, potpredsednik

Guverner Indijane (57) je 12 godina bio u Predstavničkom domu Kongresa, a od 2013. je guverner.Pens je omiljen među konzervativnim republikancima, odrastao je u rimokatoličkoj porodici a kaže da ga inspirišu Džon F. Kenedi i Martin Luter King.Poznat je po svojim stavovima protiv abortusa, a iako često nisu bili na istoj liniji, Pens bi mogao Trampu da pomogne da svoje ideje progura u Kongresu.

Pens i Tramp, Foto Reuters
Pens i Tramp, Foto Reuters

Džef Sešns, državni tužilac

On je bio jedan od najvatrenijih podržavalaca Trampa tokom izborne kampanje, a Donald je jako pohvalno govorio o njegovim sposobnostima.Sešns tvrdi da je zagovornik Trampove "jedinstvene Amerike i njegove predanosti ravnopravnosti svih građana pred zakonom".Iako je podržavao ideju napada na Irak 2003., što je Tramp ocenio kao "glupu" stvar, Sešn je takođe i sedeo u senatskom Komitetu za oružane službe, sudskom komitetu i budžetskom komitetu.

Džef Sešns, Foto Reuters
Džef Sešns, Foto Reuters

Majk Pompeo, direktor CIA

Pompeo (52) je tokom kampanje podržavao Trampovog rivala Marka Rubija, ali je ovaj republikanski kongresmen ipak zaslužio poverenje novog američkog predsednika.On je bio žestoki kritičar Obaminog nuklearnog sporazuma sa Iranom i branilac skupog programa za sakupljanje podataka Nacionalne bezbednosne agencije a protivio se i zatvaranju zatvora Gvantanamo.

Majk Pompeo, Foto AP
Majk Pompeo, Foto AP

Majkl Flin, savetnik za nacionalnu bezbednost

Ovaj penzionisani general armije SAD bio je glavni savetnik Trampa za nacionalnu bezbednost tokom kampanje, a prihvatio je da to bude i u novoj administraciji.Bio je direktor Odbrambene obaveštajne agencije ali tvrdi da je sklonjen sa te funkcije zbog svog radikalnog viđenja islama.U februaru je na Tviteru napisao da je strah od muslimana "racionalan" a objavio je i knjigu "Kako možemo pobediti u globalnom ratu protiv radikalnog islama i njegovih poklonika".Zanimljivo je da je dugo bio na strani demokrata, ali je bio protiv Hilari Klinton zbog čega ga je i privukao Tramp.

Majkl Flin, Foto Reuters
Majkl Flin, Foto Reuters

Rajans Prajbus, šef osoblja

On je predsedavajući Republikanskog nacionalng komiteta a blizak je Polu Rajanu, koji bi mogao da bude instrument u postavljanju novih pravila administracije.

Tramp i Rajns Prajbus, Foto Reuters
Tramp i Rajns Prajbus, Foto Reuters

Niki Halej, ambasador SAD u UN

Guvernerka Severne Karoline Niki Halej je u početku podržavala senatore Marka Rubija i Teda Kruza, pre nego što je svoju podršku dala Trampu.Ipak, ona je prva žena koja je izabrana za njegov kabinet a u javnosti je poznata kao "dokazani pregovarač" koji će kao lider sjajno predstavljati SAD na svetskoj pozornici.

Niki Halej, Foto AP
Niki Halej, Foto AP

Betsi DeVos, sekretar obrazovanja

DeVosova (58) je druga žena koja je nominovana za Trampov kabinet. Ona je zagovornik republikanske ideje o razvijanju čarter škola, koje se javno finansiraju i stvaraju od strane nastavnika, roditelja, ili grupa u zajednici, izvan državnog školskog sistema.Tramp je nju nazvao "briljantnim i strastvenim zagovornikom obrazovanja".

Tramp i Betsi DeVos, Foto Reuters
Tramp i Betsi DeVos, Foto Reuters

Mit Romni, potencijalni državni sekretar

Mit Romni bi mogao da bude iznenađenje za članova tima Donalda Trampa. Tokom kampanje, njih dvojica su se žestoko prozivali ali kada se sve sleglo pozvao ga je da se sretnu dok je Pens rekao da bi mogao da dobije visoko mesto u diplomatiji. Romni je rođen u Mičigenu i mormon je koji je osnovao vrlo uspešnu firmu za ulaganje kapitala, a Vašingtonu ga vide kao kompetententnog i iskusnog službenika.

Tramp i Mit Romni, Foto Reuters
Tramp i Mit Romni, Foto Reuters

Džejms Matis, potencijalni sekretar odbrane

Matis je penzionisani general i marinac, koji je služio 44 godine, boreći se u Iraku i Avganistanu. Njegovo iskustvo igralo je i ključnu ulogu u napadu na Faludžu 2004. godine.Od 2010. do 2013. vodio je Centralnu komandu SAD a poznat je i po svojim komentarima. Tako je jednom rekao za Avganistance koji "tuku žene okolo jer nisu stavile maramu" da je "pakleno zabavno ubijati ih".

Džejms Matis, Foto AP
Džejms Matis, Foto AP

Kris Kristi, viđen za neku od funkcija

Guverner Nju Džersija je bio prvi bivši predsednički kandidat koji je podržao kandidaturu Trampa, izazvavši šok u Republikanskoj partiji.Kristi (54) je viđen za razne funkcije u administraciji.

Tramp i Kris Kristi, Foto Reuters
Tramp i Kris Kristi, Foto Reuters

Stiven Manuhin, potencijalni sekretar za finansije

Tramp je sam lansirao ideju da svog direktora finansija imenuje za sekretara za finansije.Ipak, nije još uvek jasno da li će podržavaoci Trampa podržati ovu ideju da neko sa Vol Strita bude i čovek zadužen za poresku politiku.

Manuhin je stekao bogatstvo tokom 17 godina rada za Goldman Saks pre nego što je osnovao filmsku kompaniju koja stoji iza američkih franšiza "X-mena" i "Američkog snajpera"

Tramp je takođe objavio da je pitao i jednog od šefova JP Morgana Džejmija Dimona da zauzme državnu poziciju, ali nije još objavljeno šta mu je odgovorio.

Stiven Mnučin, Foto Reuters
Stiven Mnučin, Foto Reuters

(E.P.K./BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja