(FOTO) TITO KUPIO ZA SIĆU, A PRODAJEMO ZA MILIONE: Nekretnine u Njujorku od 50 miliona dolara
Foto: Printscreen Google Maps

Secesija

(FOTO) TITO KUPIO ZA SIĆU, A PRODAJEMO ZA MILIONE: Nekretnine u Njujorku od 50 miliona dolara

Planeta -

Najavljena prodaja dve vredne nekretnine iz zaostavštine bivše SFRJ našla je mesto i u američkim medijima, a duži članak o tome objavio je Njujork post.

U tekstu pod naslovom "Milionski vredne nekretnine bivše Jugoslavije na tržištu", list piše o palati na Petoj aveniji i penthausu u Park aveniji kao o nepokretnostima vrednim na stotine miliona dolara, prenosi B92.

Podseća se da su prošle nedelje lideri pet država, nekadašnjih republika SFRJ, postigli konačan dogovor o prodaji 51 nekretnine stečene u državi čiji je predsednik do 1980. godine bio, kako navode, posleratni diktator Josip Broz Tito.

Kao jedna od vrednijih nepokretnosti ističe se šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila na adresi 730 Park avenija. Takođe, tu je vredno zdanje koje se nalazi na adresi Peta avenija 854.

Za te dve nepokretnosti, koje su u veoma lošem stanju, procene su već završene, naveo je izvor lista. Penthaus u Park aveniji vredan je više od 20 miliona dolara, a ne koristi se od 1992. godine i predstavlja simbol kolateralne štete žestokih borbi između država naslednica.

Vlasti bivše Jugoslavije kupile su rezidenciju 1975. za 100.000 dolara.

U tekstu se podseća da je "Njujork post" 2011. godine imao ekskluzivno pravo obilaska tog stana, koji su svojevremeno koristitli jugoslovenski ambasadori u UN, kao i sam Tito na svojim putovanjima u Njujork.

Tokom 24 godine, Srbija je plaćala troškove održavanja 2.325 kvadratnih metara prašinom ispunjene rezidencije, mesečno 14.000 dolara mesečno, piše list pozivajući se na izveštaje srpskih medija.

Ko god da bude kupac nekretnine u toj zgradi u Park aveniji mora biti spreman na bar četvorogodišnje renoviranje, s obzirom na to da se izvođenje radova dozvoljava samo leti.

Što se tiče druge nepokretnosti na Petoj Aveniji, u njoj je trenutno smeštena stalna misija Srbije u Ujedinjenim nacijama, prostire se na 3.650 kvadratnih metara, ima dva lifta, osam kupatila i 32 sobe.

Pretrpela je teško oštećenje prvog sprata kada je 1975. godine bačena bomba na podrumsko stepenište.

Poslednjih godina cene sličnih nekretnina na toj lokaciji bile su između 28 i 36 miliona dolara.

Srbija će od prodaje dobiti 40 odsto od cene prodatih nekretnina u Njujorku. List navodi da je zvao srpsku misiju u UN tokom prošle nedelje, ali da odgovora na pitanje o ovim nekretninama nije bilom, prenosi B92.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track