(FOTO, VIDEO) Briše sve pred sobom: Ovo je najmoćnije rusko oružje, a nije nuklearna bomba
Foto: Wikipedia

Simfonija raketa

(FOTO, VIDEO) Briše sve pred sobom: Ovo je najmoćnije rusko oružje, a nije nuklearna bomba

Planeta -

Ideja ovog oružja razvijena je ranih 1980-ih, a prvi test u borbi imao je u Panjširskoj dolini tokom sovjetskog rata u Avganistanu

TOS-1 "Buratino" je ruski višecevni raketni lanser s raketama opremljenim aerosolnim bojevim glavama, postavljen na podvožje tenka T-72. TOS-1 je dizajniran da bi uništio protivničke bunkere, laka oklopna vozila i živu silu, piše Newsweek.rs.Ideja teškog raketnog oklopnog lansera malog dometa se pojavila 1970-ih. Sistem montiran na podvožju tenka T-72, rakete i vozilo za prevoz raketa je razvijeno ranih 1980-ih u projektnom birou Omsk. Nazvan je TOS-1. Njegov razvoj je dugo čuvan kao vojna tajna, a prvi test u borbi imao je u Panjširskoj dolini tokom sovjetskog rata u Avganistanu. Nadimak Buratino (srpski za Pinokija) je dobio zbog velikog "nosa" raketnog lansera.

Foto: Wikipedia, Ruski TOS-1
Foto: Wikipedia, Ruski TOS-1

TOS-1 ispaljuje 220 mm rakete, relativno je kratkog dometa, do 3,5 km a prema nekim izvorima i do 5 km. Minimalni domet je 400 metara. Može da ispali jednu do dve rakete istovremeno u vremenu od 0,5 sekundi. Da bi ispalio čitav lanser raketa potrebno mu je od 7,5 do 15 sekundi. Pri takvom ispaljivanju, rakete padaju na području veličine 200x400 metara.TOS-1 je opremljen modernim sistemom za upravljane paljbom. Sva usmeravanja i pripreme za paljbu se obavljaju unutar vozila, tako se posada ne izlaže neprijateljskoj vatri. Vozilo može da se zaustavi i puca na vidljive mete u roku od 90 sekundi od trenutka kočenja, a njime upravlja 3 člana posade, zapovednik, tobdžija i vozač. Punjenje lansirnih cevi obavlja se uz pomoć TZM vozila za punjenje koje je takođe napravljeno na temelju podvožja T-72 tenka. Opremljeno je kranom koji nosi set raketa.

Foto: Profimedia, Ruski TOS-1
Foto: Profimedia, Ruski TOS-1

TOS-1A je posljednja verzija originalnog teškog raketnog sistema TOS-1. Ušao je u službu vojske Rusije 2001. godine. Lanser BM-1 koji je postavljen na telo tenka T-72 koristi duže 220 mm rakete. Broj lansirnih cevi je smanjen sa 30 na 24.Nove lansirne cevi su u poređenju sa onima na originalnoj verziji duže. Maksimalan domet je povećan na 6.000 metara. Ovaj raketni lanser puni novo TZM-T vozilo za snabdevanje. Nosi dve grupe po 12 raketa između kojih je montiran kran. Vozilo za snabdevanje takođe nosi i 400 litara benzina za dopunjavanje lansirnog vozila.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs: Svetski policajci: Evo zašto Evropa i Amerika gube primat BiH na uvoznom hlebu i vodi: Kapaciteti proizvodnje 10 puta veći od potražnje Bogati i preplašeni: Evo zašto se Nemci sve više boje budućnosti (GRAFIK) Poslednje reči najvećeg srpskog zaverenika: Šta je poručio Apis? Kako smo izmislili plažu: Ovo je neobična istorija najomiljenijeg mesta na svetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track