(FOTO,VIDEO) I HITLER JE IMAO SVOJE STARLETE: 10 žena za kojima su nacisti sekli vene
Foto: Printscreen Twitter

Uvek ih je bilo

(FOTO,VIDEO) I HITLER JE IMAO SVOJE STARLETE: 10 žena za kojima su nacisti sekli vene

Planeta -

Nakon dolaska Hitlera na vlast bili su zabranjeni američki filmovi, a umesto njih počelo je emitovanje isključivo onih pod kontrolom nacista. Međutim, pojavila se potreba i za novim glumicama od kojih su mnoge bile i ljubavnice nacističkih lidera.

1. Lida Baarova

Bila je ugledna glumica iz Praga, a potpisala je ugovor s UFA-om za svoj prvi nemački film "Barkarole" 1935. Nudili su joj i holivudske uloge, ali odlučila je da želi da ostane u Nemačkoj. Bila je verena za Gustava Froliha, slavnog glumca koji se razveo od svoje žene jevrejke da bi mogao da nastavi svoju glumačku karijeru.Par je oberučke prigrlio nacističke ideale kako bi napredovali u karijeri, a Gebels je bio opsednut Lidom pa su ubrzo započeli i preljubničku aferu koja je potrajala dve godine. Hitler je na kraju vratio glumicu u Prag, kada je Gebelsova žena počela da pravi probleme zbog ove afere.

2. Brižit Horni

Iako su brojni glumci rado potpisivali ugovor sa UFA-om, Brižit Horni odbila je novac i slavu i htela da nastavi da radi po slobodnom izboru naročito sa svojim prijateljem i bivšom glumačkom zvezdom, Joakimom Gotščalkom. Njegova žena i deca su bili Jevreji, što ga je dovelo na crnu listu UFA-e. Oni su izvršili kolektivno samoubistvo kako ne bi zaglavili u logor, a Brižit je onda shvatila kolika je stvarna moć nacista. Verovatno u strahu za život pristala je da radi na propagandnom filmu "Am ende der velt" ali Gebels nije bio zadovoljan rezultatom, pa je film emitovan tek nakon kraja II svetskog rata. Brižit je iz straha pobegla u Švajcarsku, ostavljajući za sobom supruga u Nemačkoj. Nakon rata postala je američka državljanka pa se udala za Hansa Svarzenskija, jevrejskog istoričara umetnosti.

3. Lilian Harvi

Rođena u Engleskoj, Lilian je od osme godine života živela u Nemačkoj. Dok je radila kao profesionalna plesačica zapazili su je filmski agenti i uzeli za uloge u nemom filmu. Nakon što je postala zvezda, putovala je po svetu i snimala na francuskom, nemačkom i engleskom. Lilian se 1933. odselila u SAD sa željom da započne holivudsku karijeru. Nakon dve godine pokušavanja i malih uloga, na kraju se vratila u Berlin gde joj je bio zagarantovan uspeh. Kao znak zahvalnosti za odanost Trećem rajhu, dobila je luksuzni automobil, kuću i gomilu novca kao zaradu za ukupno 12 filmova u kojima je glumila. Lilian je bila glavna zvezda brojnih nemačkih mjuzikala koje je Hitler obožavao. Ipak, 1942. i u pravo vreme napustila je Nemačku pa se vratila u SAD, gde je volontirala.

4. Sibil Šmic

Godinu dana pre nego što su nacisti preuzeli kontrolu nad UFA-om, Sibil je potpisala petogodišnji ugovor sa tom produkcijom. Nažalost, Gebels nije bio njen obožavatelj jer je bila tiha i povučena. Njena tamna kosa i oštre crte lica nisu delovale previše arijevski, pa je dobijala samo sporedne i beznačajne uloge, ili pak one problematičnih likova poput špijuna i ljubavnica. Ipak, 1943. je dobila ulogu svog života u Titaniču. Ali produkcija je imala puno problema i nakon što su potrošeni milioni dolara, Gebels je odlučio da se film nikad neće prikazivati u nemačkim bioskopima. Sibil tako nikada nije imala priliku da dokaže svoj glumački talenat, a bila je zarobljena nepovoljnim ugovorom. Na kraju su je kritikovali jer nije napustila zemlju kojom su vladali demonizovani nacisti, a život je skončala samoubistvom.

5. Marika Rok

Rođena u Kairu od roditelja mađarskog porekla. Nakon što se školovala za glumicu i plesačicu širom sveta, glumila je u tri popularna nemačka mjuzikla i postigla ogroman uspeh. Osim što je bila plesačica, bila je i akrobatkinja, a specijalnost joj je bila gimnastika o cirkuska umetnost. Nakon što je shvatil da je dovoljno popularna, zapretila je nacistima da će se vratiti u Mađarsku ako UFA ne poveća glumcima honorare. Potom se udala za redatelja Džordža Jacobija, uz čiju pomoć je dobijala još više uloga. Zarađivala je oko 30.000 tadašnjih rajh maraka po filmu, što bi je s obzirom na inflaciju, danas činilo milionerkom. Čini se da je savršeno dobro znala da iskoristi nacističke ciljeve za ličnu korist.

6. Renat Miler

Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Nemačkoj dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Kada su nacisti došli na vlast, Gebels je pokušavao da je spoji sa Hitlerom. Ali Renat je odbila ponudu da mu bude ljubavnica, kao što je i odbila da glumi u nacističkim filmovima. Sumnjičavi prema tome zašto bi jedna žena odbila priliku za sticanje slave i bogatstva, Gebels i Gestapo su pratili svaki njen pokret. Uskoro su otkrili da je zaljubljena u Jevreja, koji je zahvaljujući dobrim vezama brzo pobegao iz zemlje u Englesku. Renat je tamo pokušala da ga poseti, ali Gestapo joj nije dopustio da napusti zemlju, a i dalje su je pritiskali da snimi barem jedan propagandni film. Nakon brojnih prijetnji, popustila je i glumila u filmu Toger, antisemitskom filmu u kom je imala ulogu novinarke. Ubrzo nakon toga, primljena je u bolnicu - a ostaje nejasno da li je pala, bacila se ili je gurnuta s trećeg sprata zgrade pa je preminula.

Zarah Leander

Bila je poznata po svom dubokom, snažnom glasu. Bila je visoka i imala je široka ramena, što je ostavljalo pomalo muškobanjast utisak. Iako je bila poznata glumica u Švedskoj, nacisti su želeli da je angažuju u svojim filmovima, a Gebels joj je dao ponudu UFA-e nakon što je Holivud pokazao zanimanje za nju. Pristala je i brzo se obogatila i proslavila, ali nije mogla da napusti Nemačku. Slala je novac u Švedsku, a nacisti su se naljutili jer tako ulaže u švedsku krunu, umesto u nemačko tržište i njihovu marku. Gebels joj je čak ponudio luksuznu vilu i imanje ako se odrekne švedskog državljanstva, ali odbila je da to učini. Njena kuća u Berlinu je stradala u savezničkom bombardovanju 1943., a ona je iskoristila priliku da pobegne u Švedsku.

8. Kristina Soderbaum

Na početku svoje glumačke karijere Kristina se udala za Vejta Harlana, jednog od omiljenih Gebelsovih režisera, što je naravno doprinelo stvaranju zvezde od nje. Uvek je glumila uloge uzornih nemačkih žena - skromnih, požrtvovnih i sentimentalnih a ubrzo je postala miljenica nacije. Obožavali su je zbog "bejbi fejsa" i tipično arijevskog izgleda. Godine 1940. glumila je u filmu "Jus Sus", jednom od prvih antisemitskih filmova. Njen lik siluje Jevrej, a ona čini samoubistvo. Film je pokrenuo vatromet reakcija pa nije slučajno što su Hitler i Gebels planirali da puste film pre nego što su najavili svoj plan slanja Jevreja u radne logore. Zbog toga su Kristinu često smatrali indirektno odgovornom za milione umrlih u holokaustu.

9. Kejt Von Nađ

Ona je jedna od retkih glumica koja nije imala poželjna nacistčka obeležja, a ipak je uspela u njihovim filmovima. Odrasla je u bogatoj mađarskoj porodici pa je kao devojčica učila nemački i francuski. Napisala je i nekoliko knjiga, a kad joj je dosadio posao u porodičnom preduzeću, počela je da glumi u nemim filmovima. Njen prvi suprug Konstantin J. David bio je Jevrej, a živeo je u Italiji pa je pošteđen sudbine koja je snašla one u Nemačkoj. S obzirom da je Kejti bila već uspešna glumica kada su nacisti došli na vlast, jednostavno je nastavila da glumi iako se malo pritajila, ali je imala slobodu da se kreće po svetu i snima u Italiji i Francuskoj, kao i posećuje svog supruga.

10. Hejdmari Hathejer

Najpoznatija po ulozi u filmu "Ih klage an" (Optužujem), u kom glumi ženu obolelu od multipl skleroze. U filmu ona i njen suprug planiraju da joj okončaju život trovanjem da ne pati više, a većina filma se fokusira na opravdavanje eutanazije, što je bio i cilj nacista. To je bio i jedan od najuspelijih propagandnih filmova, s obzirom da je stekao legitimitet ubijanja ljudi sa oštećenjima, invalidnostima i slično. Nakon završetka Drugog svetskog rata zabranjeno je prikazivanje filma, ali njena gluma je bez obzira na to ostala zapamćena kao maestralna i uverljiva.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track