FRANCUSKI NOVINAR: Nemačka će napustiti EU ako se ovo ne dogodi...
Foto: AP

Potrebna nova politika integracije

FRANCUSKI NOVINAR: Nemačka će napustiti EU ako se ovo ne dogodi...

Planeta -

Ukoliko Evropska unija ne razradi novu politiku integracije, zemlje poput Nemačke i Francuske mogle bi da je napuste, piše francuski novinar.

Ako se Britanija u četvrtak 23. juna na referendumu bude opredelila za izlazak iz EU taj „istorijski šok“ će uticati na ceo blok.

"Fransoa Oland i Angela Merkel bi izašli sa gromoglasnim saopštenjima. Šef Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio bi da će banka učiniti sve što je moguće da spase evrozonu. Brisel će održati hitan samit i još jednom potvrditi svoju politiku integracija“, napisao je Erik le Buše u svom članku za portal „Slejt“.

Međutim, kako kaže, takav odgovor bi bio nedovoljan jer ni Brisel, ni članice EU neće biti u stanju da objasne rezultate takvog glasanja.

Autor je analizirao i argumente evroskeptika i onih koji su za Britaniju u Uniji, ocenjujući da su argumenti onih koji se protive „bregzitu“ razumniji, s obzirom na posledice koje bi izlazak iz EU imao po tu zemlju.

Međutim, njihova retorika nije doprla do običnih građana. Pristalice „bregzita“ su iskoristile „vruće teme“, odnosno migrantsku krizu, govoreći da „Britanija gubi kontrolu nad sopstvenom budućnošću“.

Prema njegovim rečima, nacionalni interesi doveli su evropski duh do raspadanja, tako da građani ne vole Evropsku uniju.

„Kako bi evropske integracije i u budućnosti bile moguće, Francuska i Nemačka bi trebalo odmah da prevaziđu razlike i razrade zajednički pristup. Jedini način da se prevaziđe nezadovoljstvo ljudi je putem politike. Ali, ako Pariz i Berlin ne postigne konsenzus Nemačka će biti sledeća koja će napustiti blok“, zaključio je on.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track