HAOS NA KOSU: Tuče među migrantima, ko će prvi na trajekt, letele i kamenice

Rasulo

HAOS NA KOSU: Tuče među migrantima, ko će prvi na trajekt, letele i kamenice

Planeta -
Putnički brod "Elefterios Venizelos", koji će biti privremeni smeštaj izbeglica, i dalje je prazan, a prednost imaju Sirijci

ATINA - Približno 50 migranata iz Avganistana, Pakistana i Irana sukobilo se nakratko danas kod glavne policijske stanice na grčkom ostrvu Kos, na koje je do sada pristiglo nekoliko hiljada migranata, javio je Rojters, navodeći da su bacane kamenice i razmenjivani udarci. Izgrednici su uzvikivali imena svojih zemalja dok su letele kamenice i pesnice, a najmanje jedan muškarac je ležao na zemlji dok su ga šutirali , dok nekoliko njih ima okrvavljena lica.

Neki od okupljenih pokušavali su da smire strasti i posle nekoliko minuta to se i dogodilo, dok se grčka interventna policija nije mešala. "Nismo intervenisali jer je naš prioritet zaštita policijske stanice", kazao je agenciji jedan od pripadnika jedinice. Kasnije je grupa Iranaca pokušala da probije policijski kordon ispred stanice, ali ih je policija pendrecima prinudila na povlačenje.

Policijska stanica je zatvorena i u Grčkoj se slavi verski praznik Uspenje Presvete Bogorodice. Više stotina azijskih migranata pokušava da se registruje i dobije dokumente za privremeni boravak u Grčkoj, ali i žele da dopru do kontinentalne Grčke odakle bi stupili na maršrutu ka severnoj Evropi, gde im se, kako navodi agencija, pruža veća podrška i mogućnost zaposlenja, nego u Grčkoj, gde vlada ekonomska kriza. Migranti koji su uspeli da rezervišu sobe smešteni su u hotelima, ali mnogo češće su u šatorima ili pod vedrim nebom.

Svaki dan pristigne veliki broj migranata, Foto: Profimedia
Svaki dan pristigne veliki broj migranata, Foto: Profimedia

S druge strane, putnički brod "Elefterios Venizelos", koji je juče stigao na pristanište Kosa kao registracioni centar i privremeni smeštaj migranata i izbeglica, i dalje je prazan. Migranti imaju male šanse da se ukrcaju, jer prioritet za smeštaj na kruzeru kapaciteta 2.500 mesta imaju Sirijci, koji su pobegli od građanskog rata u njihovoj zemlji i po međunarodnom pravu imaju veću zaštitu od ekonomskih migranata.

Izbeglice čekaju u redu da se registruju u policiji, Foto: Profimedia
Izbeglice čekaju u redu da se registruju u policiji, Foto: Profimedia

Grčke vlasti raspravljaju o načinu na koji Sirijci treba da se ukrcaju na kruzer. Na keju se jutros okupilo oko 300 stanovnika Sirije nadajući se ukrcavanju na brod koji plovi do grčkih ostrva, po Jadranskom moru do Italije, ali su se naknadno povukli zbog velike vrućine.

Mnogi čekaju u nadi da će dobiti smeštaj na trajektu, Foto: Profimedia
Mnogi čekaju u nadi da će dobiti smeštaj na trajektu, Foto: Profimedia

"Ovo je timska operacija pronalaženja najbezbednije solucije i bezbednog smeštaja migranata. Ovde je veliki broj ljudi", rekao je jedan pripadnik obalske straže, želeći da ostane anoniman, dok lokalne vlasti, policija i obalska straža traže način na koji će postupiti. Migranti i izbeglice prešli su uski morski pojas od obale Turske u manjim čamcima i barkama bežeći od konflikta ili siromaštva. Britanski novinar je u samu zoru video tri barke i u svakoj od njih između 30 i 50 ljudi, uglavnom porodica iz Sirije i Iraka, kao i mlađih ljudi.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Obalska straža saopštila je da je na severoistočnoj obali iz četiri gumena čamca i jednog glisera spasila 212 ljudi, koji su, budući bez važećih dokumenata, privedeni zbog ilegalnog ulaska u zemlju i ispitani. Prema podacima Međunarodne organizacije za migraciju (IOM), ove godine blizu 250.000 migranata prešlo je Sredozemnim morem do Evrope, od čega je približno polovina dospela do grčkih ostrva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track