HILJADE POLJAKA NA ULICAMA: Nećemo da vlast postavlja svoje ljude pod okriljem noći
Foto: AP

Nezadovoljni

HILJADE POLJAKA NA ULICAMA: Nećemo da vlast postavlja svoje ljude pod okriljem noći

Planeta -
VARŠAVA - Hiljade Poljaka izašle su danas sa nacionalnim dvobojkama i zastavama Evropske unije na ulice Varšave i još 22 grada Poljske da izraze ogorčenje zbog ubrzanog tempa kojim nova evroskeptična konzervativna vlada sprovodi reforme Ustavnog suda, politizuje državnu upravu, a neistomišljenike optužuje da su "gora sorta Poljaka sa izdajom u genima".

Više od 20.000 Varšavljana, prema procenama organizatora, okupilo se danas ispred Sejma poljskog parlamenta na poziv Komiteta za odbranu demokratije.

"Naša očekivanja su jednostavna. Da zvaničnici poštuju zakon", kazao je na početku demonstracija ispred Sejma osnivač Komiteta za odbranu demokratije Mateuš Kijovski. Na ulice Krakova, Poznanja, Gdanjska, Vroclava i drugih velikih gradova, izašle su hiljade Poljaka sa ironičnim karticama na odeći s porukom "gora sorta Poljaka".

To je njihov odgovor lideru vladajuće stranke Pravo i Pravda, bivšem premijeru Jaroslavu Kačinjskom, koji je optužio one Poljake koji odbijaju reforme vlade da su potomci saradnika Gestapoa i Poljaci gore sorte sa izdajom domovine u genima.

Na demonstracijama u Lođu pojavio se "Deda Mraz gore sorte", koji demonstrantima deli sitne poklone, a u Šćećinu mogao se videti i transparent "Volim goru sortu". Među demonstrantima su i političari opozicije sa svih strana političkog spektra, umetnici i nekadašnji disidenti iz vremena nezavisnih sindikata Solidarnost i otpora Poljaka totalitarnom komunističkom režimu, kao Henrik Vujec u Varšavi ili Vladislav Frasinjuk u Vroclavu.

Frasinjuk je podsetio da nove vlasti menjaju zakone u Sejmu i postavljaju svoje ljude u institucije pod okriljem noći, kako je ministar odbrane Antoni Maćerevič poslao vojnu policiju ove sedmice u sred noći da postavi novog komandanta Kontraobaveštajnog centra NATO-a.

Foto: AP
Foto: AP

"U celom svetu gost koji dolazi u sred noći je provalnik. Samo kod nas ministar je odbrane", kazao je Frasinjuk.

Demonstranti su najčešće skandirali "Ustav", "Demokratija", kao i "Zemlja prava, a ne Jaroslava" i predsedniku Poljske Andžeju Dudi koji je pomogao vladi da napravi prve izmene u Ustavnom sudu tako što je suprotno zakonu odbio da pred njim polože zakletvu sudije koje je izabrao Sejm u prethodnom sazivu "Dudo, vrati diplomu".

Na ulicama Varšave pojavile su se i plišane patke, aluzija na podruguljivi nadimak bivšeg premijera Kačinjskog Patak i parola "Vrati Mesec, uzmi Dudu", podsećanje na kratku glumačku karijeru Kačinjskog, koji je s bratom blizancem, pokojnim predsednikom Lehom Kačinjskim, igrao kao dete u filmu "Dvojica koja su ukrala Mesec".

Među demonstrantima se pojavila i grupa ljubitelja mačaka s porukama da se izvinjavaju što među njih spada i bivši premijer Kačinjski, glavni strateg povratka Prava i Pravde na vlast nakon osam godina u opoziciji i arhitekt sadašnjeg skretanja Poljske kao autoritarnijoj desnici, po ugledu na Mađarsku premijera Viktora Orbana.

Poljaci su danas izašli u manjem broju na demonstracije i u dijaspori, u Briselu, Berlinu, Londonu i Tokiju. Sredinom januara o zaokretu u Poljskoj raspravljaće na zahtev tri najveće frakcije i Evropski parlament, iako je poljska opozicija molila da se debatom na međunarodnom forumu ne doliva ulje na vatru dubokih podela u poljskom društvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track