HOZE MUHIKA, NEKAD NAJSIROMAŠNIJI PREDSEDNIK SVETA: Isus je bio levičar!
Foto: Reuters

Čovek od dela

HOZE MUHIKA, NEKAD NAJSIROMAŠNIJI PREDSEDNIK SVETA: Isus je bio levičar!

Planeta -
Neke najistaknutije istorijske ličnosti, pa i sam Isus, bile su levičari, kaže bivši predsednik Urugvaja, čovek koji je 90 odsto svojih primanja kao šef države davao siromašnima.

"Istorija čovečanstva je klatno koje se stalno njiše između dve suprotnosti, političke levice i desnice. Mislim da levica nikad neće moći da ostvari potpunu pobedu, kao što to neće moći da postigne ni desnica", rekao je Muhika u intervjuu za Rašu tudej.

On je opisao levičarski pokret kao težnju ka "jednakosti i pravdom", koja je u konstantnoj borbi sa "drugom stranom - konzervativnom, koja se protivi promenama i teži stabilnosti". Muhika je istakao da ni jedna ni druga strana nisu savršene.

"Patologija desničarskih ideologija je njihov konzervatizam, koji naginje fašizmu. Sa druge strane, problem levičarskog progresivizma je to što je infantilan i karakterišu ga lepe želje koje se teško mogu ostvariti", rekao je on.

"iz ove perspektive, mogli bismo da kažemo da je indijski kralj Ašoka bio levičar, kao i vojni i politički lider starih Grka Epaminonda i rimski reformatori braća Grah, kao i Isus", istakao je bivši urugvajski predsednik.

Hoze Muhika vozi i dlaje svoju prastaru bubu (Foto: Reuters)

Muhika, kom sunarodnici tepaju Pepe, bio je predsednik države od 2010. do 2015. godine, a kad je napustio tu poziciju imao je podršku čak 65 odsto građana. On je tokom svog mandata pretvorio svoju zemlju od poljoprivredne u izvoznicu energenata, legalizovao je marihuanu, abortus, istopolne brakove, a pristao je da primi zatvorenike iz ozloglašenog američkog zatvora Gvantanamo.

Pepe je takođe odbio da se useli u luksuznu predsedničku rezidenciju, već je funkciju predsednika Urugvaja nastavio da obavlja iz svog doma u blizini Montevidea, gde živi sa ženom i tronogim psom Manuelom. I dalje vozi prastaru bubu, kojom je redovno dolazio na posao.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track