I ABAS PROTIV PALESTINSKOG TERORIZMA: Nasilje će prestati ako obnovimo pregovore s Izraelom
Foto: AP, 18.02.2016.

I ABAS PROTIV PALESTINSKOG TERORIZMA: Nasilje će prestati ako obnovimo pregovore s Izraelom

Planeta -
Predsednik Palestinske uprave izjavio je da se protivi skoro svakodnevnim palestinskim napadima na Izraelce pošto ga je Izrael iskritikovao što nije osudio talas palestinskih napada na izraelske civile i pripadnike bezbednosnih snaga koji su eskalirali početkom godine, navodi AP.

Trideset ljudi poginulo je u tim napadima na izraelskoj strani, a u izraelskim odgovorima na ovo nasilje ubijeno je oko 190 Palestinaca, uglavnom napadača.

Abas je rekao da nasilje potiče od "manjka nade, manjka poverenja" u tvrdnji izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da je za rešenje o dve države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael. Palestinski lider smatra da bi obnova mirovnih pregovora njegovom narodu dala "nadu i niko se ne bi usudio da ide da bode ili puca", aludirajući na palestinske napade, mahom nožem, na Izraelce.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori, vodjeni uz posredovanje SAD, doživeli su krah još krajem aprila 2014. godine. U intervjuu za program Uvda (činjenica) Abas je pozvao Netanjahua da se s njim sretne "u bilo koje vreme".

"Želim da vidim mir u svom životu," rekao je 81-godišnji Abas. Osvrćući se na trenutnu situaciju on je istakao da se nastavlja bezbednosna saradnja izraelske vojske i palestinskih bezbednosnih snaga i da bi, da nije njegovih snaga, nasilje bilo mnogo krvavije. On je objasnio da su palestinske bezbednosne snage upadale u škole i konfiskovale oružje od učenika i upozoravale ih da ne napadaju Izraelce.

Izrael tvrdi da je nasilje rezultat huškanja na napade od strane palestinskih lidera i na društvenim mrežama.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja