I KATAR ZAPAO U KRIZU: Aerodrom u Dohi uvodi taksu na izlazak putnika iz zemlje
Foto: AP 27 Maj 2014

Nije lako ni izaći iz zemlje

I KATAR ZAPAO U KRIZU: Aerodrom u Dohi uvodi taksu na izlazak putnika iz zemlje

Planeta -

Katarska međunarodna vazdušna luka u Dohi sapopštila je danas da će naplaćivati putnicima izlaznu taksu, pošto emirat zavisan o izvozu energenata nastoji da se prilagodi padu cena nafte.

Hamad Internešenal Erport (HIA) uvešće ove nedelje izlaznu taksu od 35 rijala (10 američkih centi), navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Frans pres.

Naknada, koja će biti dodata na cenu avionske karte, primenjivaće se na karte izdate 30. avgusta i nakon tog datuma, kao i za putovanja koja započinju 1. decembra i posle toga.

"Taksa je u skladu sa principima Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva za podršku razvoju vodećih svetskih aerodroma kao što je HIA", dodaje se u saopštenju.

U prvom kvartalu ove godine, kroz aerodrom u Dohi prošlo je gotovo devet miliona putnika. Gasom bogati Katar, koji će biti domaćin fudbalskog Svetskog kupa 2022. godine, upozorio je da će zabeležiti budžetski deficit od više od 12 milijardi dolara u ovoj godini, prvi put u 15 godina.

Zvaničnici te zemlje su u junu izrazili zabrinutost da će u 2017. i 2018. godini uslediti još viši deficiti, jer doba nižih cena nafte tera arapske zemlje tradicionalno bescarinskog regiona Persijskog zaliva da se prilagode novim uslovima, dodaje francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track