IMALA JE 12 I MAJKA JE PRODALA TURISTI: Plakala sam, a on je rekao da me kupio i može šta hoće
Foto: Printscreen/Twitter

Zastrašujuća priča

IMALA JE 12 I MAJKA JE PRODALA TURISTI: Plakala sam, a on je rekao da me kupio i može šta hoće

Planeta -

"Te noći me je odveo sa sobom. Prisilio me je. Plakala sam. On je rekao: "Ja sam te kupio, ja mogu sa tobom da radim šta god mi je volja. Dao sam novac tvojim roditeljima, mogu da te koristim koliko god dugo želim. Zaveži!", tako počinje njena ispovest CNN-u.

Munera Begam, sada ima 19, živi u Hajderabadu u Indiji. Kaže da joj je bilo samo 12 godina kad su je roditelji prodali u prisilan brak sa muškarcem iz Omana. On je imao 70. Takozvanu "bračnu noć" ona danas naziva "torturom".

"Nisam obrazovana i nisam mogla da razumem ništa šta se događalo", kazala je ona. "Bila sam dete".Kaže da je dva meseca držao zaključanu u sobi, učestalo je koristeći za seks.

"Kad je morao negde da ide, zaključao bi me, vratio se posle i potom bi tortura iznova započela", ispričala je ona. Policija kaže da je u istoriji Hajderabada na stotine takvih slučajeva kao što je Begumin. Mlade devojke iz siromašnih četvrti roditelji prodaju bez njihovog pristanka starijim turistima koji dolaze tražeći seks.

Ovi zločini često uključuju i trgovce ljudima, zajedno sa agentima, posrednicima kao delovima tih organizacija. Agenti imaju bazu u nekoliko zemalja Bliskog istoka i Afrike. Oni poznaju posrednike u Hajderabadu, gradu s procentualno najvećom populacijom muslimanskog stanovništva u Indiji, koji prilaze siromašnim porodicama i nagovaraju ih da svoje maloletne ćerke prodaju jer im treba novac.

Agenti, s druge strane, imaju klijente, obično starije muškarce, koji putuju u Hajderabad. Tamo im posrednici pokazuju devojke, kako bi odabrali koju žele. Sveštenici su takođe deo kriminalne organizacije, jer pripremaju dokumente o venčanju, koji uopšte nisu pravno utemeljeni, a istovremeno i dokument o razvodu. Prema jednom od najviših islamskih autoriteta u Hajderabadu, islamski zakon insistira na tome da devojka pristane na brak, a ovde se sve izvodi bez pristanka.

Nakon nekoliko nedelja ili meseci iskorišćavanja devojke za seks, klijent je napušta i nikad se više ne vraća. Neke devojke su čak pretrpele grupna silovanja.

Mnoge njihovi "kupci" drogiraju da ne bi bile u stanju da se opiru. Teško je razumeti kako bi majka mogla da proda svoju ćerku, a Begumina majka objašnjava odluku. Kaže da njena porodica od petero članova živi stisnuta u jednoj sićušnoj sobi u jednom od najsiromašnijih delova Hajderabada. Kaže da je njen suprug bio alkoholičar, da nisu imali novca, da je verovala da će prodajom ćerke poboljšati njen život, kao i život porodice.

"Mislili smo da ćemo sa tim priuštiti malu kuću i tamo živeti", objašnjava ona. "Naš život i život naše ćerke postao bi dobar. Zato smo mislili da to treba da učinimo." Begum sada ima mladu ćerku, čiji je otac čovek za koju su je silom udali. Nakon što je zatrudnela nakon dva meseca, on se od nje razveo telefonski. Rekla je da je bila toliko izvan sebe da je pokušala d se ubije. "Jako sam plakala. Toliko sam patila i mislila da je moj život besmislen. Zadnji put sam pokušala da prerežem vene.

Ali od toga je odgovorila lokalna nevladina aktivistkinja Šahen koja pomaže sprečavanje prodaje mladih devojaka u prisilne brakove. Ona ih i spasava i pomaže im da se opore, učeći ih veštinama poput krojenja, kompjuterima, sličnim stvarima koje im pomažu da postanu finansijski nezavisne.

"San mi je da svaka devojka bude srećna i da uživa u životu koliko god može, da bude slobodna", kaže ona. Nakon što ju je Šahen odvela, Begum je policiji podnela prijavu, a policajci su uhvatili posrednika koji je učestvovao u njenoj prodaji. Godine su potrebne za oporavak, a ona je sada rešena da ne dopusti da se ikada više ikome takvo nešto dogodi.

"Ne želim da se više bilo koja devojka sa takvim nečim mora suočiti", kaže Begum. "U mom srcu osećam tu bol koju sam prošla, sledeća osoba ne bi smela da iskusi tu bol."

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track