IRAN SPUSTIO LOPTU: Oslobođeno 10 američkih marinaca
Foto: Profimedia

Kraj drame

IRAN SPUSTIO LOPTU: Oslobođeno 10 američkih marinaca

Planeta -
Iranska revolucionarna garda oslobodila je 10 američkih mornara, koje su zadržali pošto su povredili iranske teritorijalne vode.

Istragom je utvrđeno da američki mornari nisu zašli u iranske vode u neprijateljskom cilju niti radi špijunaže, prenele su agencije.

Kako je precizirao, istragom Garde je utvrđeno da su mornari skrenuli u iranske vode zbog pokvarenog navigacionog sistema. Garda je jutros saopštila da je Teheran zatražio od SAD izvinjenje nakon što su iranske vlasti juče zadržale američke mornare i njihova dva mala patrolna broda zbog povrede teritorijalnih voda Irana.

Američki zvaničnici su saopštili da im je Teheran izneo uveravanja da će posada i brodovi biti brzo i bezbedno vraćeni u SAD. Mornari su proveli noć u iranskoj bazi na ostrvu Farsi u Persijskom zalivu, a očekuje se da će danas biti prebačeni na američki brod u tom regionu.

Portparol Pentagona Piter Kuk rekao je da su se brodovi kretali između Kuvajta i Bahreina kada su SAD izgubile kontakt sa njima.

Do ovog incidenta je došlo u trenutku kada su pojačane tenzije između Vašingtona i Teherana, a samo nekoliko sati pre nego što je američki predsednik Barak Obama održao govor o stanju nacije pred Kongresom i javnošću.

(RT/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track