ISIL PRETI ŠIRENJEM BUBONSKE KUGE: Pronađen računar sa planovima za napad koji bi šokirao svet!
Foto: Reuters

Nove pretnje

ISIL PRETI ŠIRENJEM BUBONSKE KUGE: Pronađen računar sa planovima za napad koji bi šokirao svet!

Planeta -
Na računaru se nalazi čak 146 gigabajta materijala - ukupno 35.347 dokumenata u 2.367 foldera, pisanih na engleskom, francuskom i arapskom jeziku

Uz sva zverstva u režiji Islamske države, radikalna grupa ISIL, o kojoj gotovo svakodnevno stižu informacije s područja Iraka i Sirije, pojavila se i šokantna vest o novim apokaliptičnim planovima te najmoćnije terorističke organizacije na svetu koji uključuju napade biološkim oružjem.Vojnici Sirijske oslobodilačke vojske (FSA), pobunjeničke grupe koja se bori i protiv ISIL i protiv režima Bašara al-Asada, početkom ove godine nakon obračuna s ISIL u sirijskoj pokrajini Idlib došli su u posed jednog njihovog laptopa, na kome se nalazi više desetina hiljada dokumenata čiji je sadržaj u najmanju ruku zabrinjavajući."Njihovi borci su pobegli pre nego što smo mi upali u zgradu. Ovo smo pronašli - laptop i punjač. Ja sam ga uzeo i poneo sa sobom, ali pojma nemam da li radi i šta je na njemu", ispričao je jedan od vođa FSA Abu Ali prilikom nedavnog susreta sa novinarima.

Zajednički su ga upalili i ispostavilo se da računar sasvim uredno radi. Čak nije bio zaštićen lozinkom. Ali je usledilo veliko razočaranje. Kada su kliknuli na "My Computer", činilo se da na računaru nema ničega.Ipak, detaljnijom proverom otkrili da se na računaru pod oznakom "Hidden files", odnosno skriveni dokumenti, zapravo nalazi čak 146 gigabajta materijala - ukupno 35.347 dokumenata u 2.367 foldera, pisanih na engleskom, francuskom i arapskom jeziku. Abu Ali im je dozvolio da ih sve kopiraju na eksterni hard drajv.Pokazalo se da su kopirani dokumenti pravo blago u kojem se, uz razne ISIL-ove ideološke smernice, nalazi i čitav niz praktičnih saveta i vodiča za džihadiste. Našli su tako snimke Osame bin Ladena, ali i uputstva za izradu bombi, instrukcije za krađu automobila i lekcije o načinima na koje se ispod radara policije i drugih sigurnosnih službi može proći putujući iz jedne džihadističke centrale u drugu.Nakon sati i sati pretraživanja sadržaja terorističkog laptopa, novinari su zaključili da to nije tek uobičajen skup islamističke propagande i vodiča za teroriste. Došli su do određenih dokumenata koji upućuju na to da je vlasnik računara samog sebe pokušavao da usavrši u izradi biološkog oružja i da je pripremao napad kojim bi u potpunosti šokirao svet.Podaci sa računara govore da se vlasnik zove Muhamed S., Tunižanin koji se ISIL priključio na području Sirije, a u svojoj domovini studirao je hemiju i fiziku na dva univerziteta.Na jednom od univertiteta su potvrdili da je osoba njegovog imena studirala hemiju i fiziku, ali da mu se svaki trag izgubio još 2011. godine. Kada su novinari počeli da se raspituju o detaljima, uputili su ih na policiju.U jednom dokumentu na 19 stranica na arapskom jeziku Muhamed obrazlaže način stvaranja biološkog oružja i metodu kojom bi bubonsku kugu uzetu iz zaraženih životinja mogao da iskoristi kao oružje protiv ljudi."Prednost bioloških oružja je njihova mala cena, a pritom mogu da uzrokuju ogromne ljudske žrtve", piše između ostalog u dokumentu, koji uključuje i detaljna uputstva za sigurno testiranje širenja kuge.

"Nakon što ubrizgate mikrobe u male miševe, simptomi bolesti trebali bi da se pojave unutar sledeća 24 sata", stoji u dokumentu.Novinari su na laptopu pronašli i tekst fatve koju je objavio ekstremni saudijski verski vođa Nasir al-Fahd. Na 26 stranica Fahd, koji je trenutno u saudijskom zatvoru, govori o oružju za masovno uništenje i njegovoj upotrebi."Ako muslimani nisu u stanju da pobede kafire (nevernike) na neki drugi način, tada je upotreba oružja za masovno uništenje dozvoljena, čak i ako to znači da će svi, zajedno sa svojim potomstvom, biti ubijeni i zbrisani s lica Zemlje", nedvosmislen je Fahd u svojoj fatvi.Naravno, ovde je reč tek o jednom računaru sa mnogo dokumenata i ambicioznih planova, ali zasad nema dokaza da ISIL ima biološko oružje i koliko je daleko dospeo sa planovima za njegovo korišćenje. Poznato je da je i al-Kaida, teroristička mreža iz koje je ISIL proistekao, a na kraju se od nje odmetnuo, niz godina pokušavala da učini nešto na planu bioterorizma, ali dosad u tome nije bila preterano uspešna.Svojevremeno su se pojavili i snimci gde bin Ladenova ekipa radi ekperimente sa psima, ubijajući ih otrovnim gasom, ali čini se da su te nedužne životinje bile jedine žrtve al-Kaidinog biološkog napada.Ali, činjenica je da je Tunižanin Muhamed u svojim dokumentima iznosio neke prilično konkretne planove što je samo po sebi dovoljno da se potencijalne mete ISIL itekako zabrinu."Najveći problem sa ovakvim oružjem je nedostatak funkcionalnog distribucijskog sistema putem kojeg bi se ubilo mnoštvo ljudi. Ali proizvesti prilično opasno oružje, ja mislim da je to svakako unutar dosega Islamske države", izjavio je švedski ekspert za bezbednost Magnus Ranstorp.ISIL trenutno najveću prednost ima u činjenici da je uspeo da preuzme kontrolu nad ogromnom teritorijom i sasvim je moguće da Muhamed ili ljudi poput njega negde na sigurnom potajno rade na razvoju novih biooružja.Ukratko, što duže kalifat ostane na životu, to je veća verovatnoća da će članovi ISIL sa naučnim bekgraundom uspeti da smislei i da proizvedu nešto grozno i opasno.Da su namere Islamske države smrtonosne, ostavlja već spomenuti Muhamedov dokument na 19 stranica.

"Treba uzeti male granate sa virusom i baciti ih na područja kao što su podzemna železnica, fudbalski stadioni ili mesta za zabavu. Najbolje bi bilo napad izvesti blizu uređaja za klimatizaciju, a može da se koristi i tokom samoubilačkog napada."U jednom kasnijem intervjuu za CNN, novinar Harold Dornbos je sadržaj laptopa nazvao kolekcijom materijala za potpuno uništenje celog sveta.Ali britanski ekspert za bezbednost Dženifer Kol u izjavi za Dejli mejl tvrdi da opasnost i nije preterano velika.

"To što su oni pronašli na laptopu nije ništa neočekivano. Već viđeno mnogo puta. Plus, biološko oružje je jako nepredvidljivo, nije moguće znati gde će se sve raširiti, nije ga moguće kontrolisati. Zato režimi i terorističke grupe uvek oklevaju sa njegovom upotrebom", kaže Kol.S druge strane dodaje i da je bubonsku kugu danas ionako moguće tretirati antibioticima.Bezbednosni analitičar CNN i bivši operativac CIA Bob Baer kaže da je, razgovarajući sa svojim bivšim kolegama o konkretnom sadržaju pronađenog laptopa, došao do zaključka da bi ISIL mogao da se upusti u pokušaj širenja ebole, ali dokaz za to nije pružio.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track