ISLAMISTI PRODAJU BLAGO PALMIRE NA INTERNETU: Godišnje zarade do 200 miliona dolara
Foto: Youtube/Printscreen

Uništili drevne iskopine

ISLAMISTI PRODAJU BLAGO PALMIRE NA INTERNETU: Godišnje zarade do 200 miliona dolara

Planeta -
Islamska država u Siriji i Iraku godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara od ilegalne trgovine umetnina, antikviteta i arheološkog blaga , otkrio je ruski predstavnik pri UN-u Vitalij Čurkin.

"Oko 100.000 kulturnih objekata globalnog značaja, uključujući i 4.500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na popisu svetske baštine, pod kontrolom su Islamske države u Siriji i Iraku", napisao je Čurkin.

Čurkin navodi kako ISIL od prodaje umetnina i arheološkog blaga godišnje zaradi između 150 i 200 miliona dolara, dodavši kako se otete starine uglavnom krijumčare preko turske teritorije.

Palmira, Foto: Profimedia
Palmira, Foto: Profimedia

"Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gaziantep, gde se ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama, a zatim preko razgranate mreže na domaćem i stranom tržištu", dodao je.

On je napisao kako se deo nakita, kovanica i ostalih opljačkanih stvari prenosi u turske gradove Izmir, Mersin i Antaliju gde kriminalne grupe proizvode lažne dokumente za njihovo poreklo.

"Starine potom dobijaju kolekcionari iz raznih zemalja sveta, uglavnom putem internetskih aukcija, specijalizovanih internet prodavnica ili "Ibeja", kazao je Čurkin.

Turski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima, dok su iz "Ibeja" poručili kako proveravaju navode iz pisma.

Rusko-turski odnosi su zategnuti otkako je Turska oborila ruski avion u blizini sirijske granice u novembru prošle godine.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track