ISLAMSKA DRŽAVA OBJAVILA JOŠ JEDAN RAT: Ko gleda TV crno mu se piše
Foto: Thinkstock

ISLAMSKA DRŽAVA OBJAVILA JOŠ JEDAN RAT: Ko gleda TV crno mu se piše

Planeta -
Islamska država pokreće još jedan rat, ovoga puta protiv satelitske televizije.

Teroristička organizacija ovog meseca donela je poseban dokument kojim se zabranjuje kupovina, promocija, prodaja i popravka satelitskih antena u oblastima Sirije i Iraka koje su pod kontrolom islamista.

Tako barem tvrde aktivisti koji su taj dokument postavili na Tviter. Kako se navodi, to jeposebna naredba koju je donela religijska policija Islamske države.

"Postavljanje satelitskih antena i emitovanje sadržaja protiv Alaha i njegovog proroka, reklama koje promovišu bludno ponašanje i zla dela, glavni su razlozi zašto živimo u izopačenom vremenu", navodi se u dokumentu.

Do ove naredbe došli su aktivisti grupe "Raqqa Is Being Slaughtered Silently" koja deluje u Raki, svojevrsnoj prestonici Islamske države. Oni su od samog početka proganjani, a jedan od osnivača grupe obešen je na gradskom trgu, dok su pojedini članovi uspeli da pobegnu u druge zemlje. Međutim, dvojicu aktivista džihadisti su ove godine locirali u Turskoj i ubili ih.

Novinari ove grupe tvrde da je svim građanima zabranjeno ga gledaju TV osim petkom kada su dozvoljeni religiozni programi. Ipak, odnedavno, i to je zabranjeno.

Takođe se navodi da svakoga ko prekrši ova pravila čeka stroga kazna.

(Vocativ)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track