ISLAMSKA DRŽAVA ZAVISI OD JEDNOG ČOVEKA: Ako njega ubijemo, kalifat je mrtav!
Foto: Printscreen/YouTube

Pravo u glavu

ISLAMSKA DRŽAVA ZAVISI OD JEDNOG ČOVEKA: Ako njega ubijemo, kalifat je mrtav!

Planeta -

Iračka vojska vodi u Mosulu ulične borbe za svaku zgradu, a oslobađanje tog grada iz ruku terorista biće još značajnije ako zarobe Abu Bakra al Bagdadija, vođu Islamske države.

Fuad Husein, pomoćnik kurdskog lidera Masuda Barzanija, kaže da imaju informacije iz više izvora da se bog i batina terorističke ID još nalazi u Mosulu, prenosi Independent.

"Bagdadi je unutra. Ako njega ubijemo, to će značiti raspad celog sistema ID", kaže Husein. Džihadisti bi morali usred odsudne bitke da biraju novog šefa, a i da im to pođe za rukom, teško će naći nekog ko će imati takav autoritet kao Bagdadi, vođa terorističke organizacije koji je proglasio kalifat upravo posle zauzimanja Mosula u junu 2014. godine.

VOĐA ISLAMSKE DRŽAVE NALAZI SE U KLOPCI: Nije uspeo da napusti Mosul, a Iračani napreduju ka njemu

Bagdadi se poslednjih mjeseci krije daleko od očiju javnosti, a kurdski general kaže da "kalif" mnogo zavisi od svojih generala iz Mosula i Tal Afara, grada u blizini Mosula. S druge strane, Bagdadijevo prisustvo u Mosulu moglo bi da produži bitku za taj grad jer će se njegovi podanici očajnički boriti da spasu i njega i kalifat.

Bagdadijevo prvo obraćanje javnosti iz
Bagdadijevo prvo obraćanje javnosti iz

Iračke snage probile su prvu liniju džihadista bez gubitaka, rekao je u sredu njihov portparol Sabah al Numan dodavši da je ubijen veliki broj džihadista.

Vladine snage u utorak su prvi put ušle u predgrađa tog grada, koji je u rukama ID već duge dve godine. Sreda je 17. dan velike ofanzive protiv ID, u kojoj učestvuje 50.000 vojnika, uključujući kurdske pešmerge i snage sunitskih plemena.

Elitne jedinice zauzele su u utorak zgradu državne televizije u četvrti Kukjali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track