ISPOVEST ESKOBAROVOG SINA: Kako je moj otac pobegao iz zatvora koji je sam izgradio
Foto: Profimedia

Sećanja

ISPOVEST ESKOBAROVOG SINA: Kako je moj otac pobegao iz zatvora koji je sam izgradio

Planeta -

Iz odlomka knjige Huana Pabla Eskobara, sina Pabla Eskobara, doznaju se neki detalji o životu iza rešetaka kolumbijskog kralja kokaina.

On u zatvoru La Katedrala u Medeljinu nikada nije imao oružje sa sobom. Zato je uz njega uvek stajao stražar koji je bio spreman u svakom trenutku da mu doda poluatomatsku pušku ili mobilni telefon. La Katedralu je zapravo vodio sam Eskobar. Većina stražara bili su njegovi ljudi i zatvor je prilagođavao svojim potrebama.

KRALJ KOKAINA: Ovo je diler opsednut Hitlerom koji je hteo da sruši Eskobara

Kada su se pojavile informacije da su u zatvoru ubijena dva Eskobarova poslovna partnera, on svojoj porodici više nije dozvolio da mu dolazi u posetu. Eskobar mlađi u jednom razgovoru je dobio dojavu da je dvojac pokušao 'udar' protiv njegovog oca i da je on verovatno naredio njihova ubistva. Čim je dobio prvu priliku da razgovara s ocem pitao ga je šta se dogodilo.

Pablo Eskobar, Foto: Profimedia
Pablo Eskobar, Foto: Profimedia

"Sine, ja ću ti reći tako da ne slušaš tuđe laži. Ja sam čuo da je kartel Kali pokupio Kika i Gaeljana i da su ih pustili pod uslovom da obećaju da mi neće pomoći s finansiranjem rata protiv tog kartela. Prvo u to nisam verovao, Kiko mi je bio dobar prijatelj. Ali onda sam čuo snimak jednog razgovora", govorio mu je otac i zaključio razgovor rekavši kako su ga Kiko i Gaeljano prevarili u saradnji sa suparničkim kartelom.

Uskoro je mlađi Eskobar primio poziv od oca da se nešto neobično događa, da sumnja da će ih vojska ubiti i da se njihove porodice sklone na sigurno. Sa sigurne udaljenosti gledali su te večeri kako su se u zatvoru ugasila sva svetla.

"Po uputstvima mog oca, čuvar na ogradi, koji je bio njegov čovek, ugasio je svetla kad su on i drugi begunci stigli do ograde. Kad je pao mrak otvorili su prolaz u ciglenom zidu i provukli se kroz njega. Moj otac je ovu rutu za beg izgradio, taj deo zida bio je napravljen od vrlo slabog betona i dva udarca su bila dovoljna da se uruši", piše Huan Pablo koji je dugo čekao oca u kući porodičnog prijatelja.

SIN ESKOBARA OTKRIVA: Bio je brižan otac! Jednom je zapalio 2 miliona dolara samo da bi nas zagrejao

"Ali, moj otac nikada nije stigao. On je već bio na bazenu farme Memo Trino u El Saladu zajedno s devetoricom begunaca. Tamo su čuli eksplozije i buku vojnika koji su uleteli u zatvor ne bi li uhvatili mog oca. Trebalo im je 12 sati da shvate da je pobegao", piše Eskobar.

(Daily beast)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track