EL ČAPO LOCIRAN ZAHVALjUJUĆI INTERVJUU SA ŠONOM PENOM
Foto: Youtube/Printscreen

Zanimljiv razgovor

EL ČAPO LOCIRAN ZAHVALjUJUĆI INTERVJUU SA ŠONOM PENOM

Planeta -
Ozloglašeni meksički narkobos Hoakin "El Čapo" Gusman kaže da ne oseća grižu savesti niti odgovornost za krijumčarenje droge vredne milijarde dolara u SAD, a sebe ne smatra nasilnim čovekom uprkos tome što ga terete za mnogobrojna ubistva.

On je, otvarajući se bez presedana u intervjuu koji je sinoć objavljen, a koji je u tajnosti imao pre par nedelja sa holivudskom zvezdom Šonom Penom za magazin "Roling Stoun", sebe opisao kao porodičnog čoveka punog ljubavi koji nikada ne zapodeva kavgu, ali je spreman da se brani kada je to potrebno.

“Sećam se svega od svoje šeste godine, svojih roditelja... Bili smo skromna porodica, veoma siromašna porodica. Sećam se da je moja majka mesila hleb koji sam posle prodavao. Prodavao sam narandže, slatkiše. Moja majka je mnogo radila, uzgajali smo kukuruz, pasulj“, naveo je Gusman.

Naveo je da je u posao sa drogom ušao sa 15 godina.

“Nije bilo nikakvih mogućnosti za zapošljavanje. Jedini način za dobavljanje novca za hranu, za preživljavanje je bilo gajenje maka i marihuane. Tada sam počeo da sadim, da obrađujem i da prodajem. To je sve što mogu da kažem. Od kuće sam otišao sa 18 godina, u Kuliakan, a potom u Gvadalaharu, ali sam se uvek vraćao kući, čak i danas“, dodao je Gusman.

"Ja sam osoba koja ni u kom slučaju ne traži probleme... Ja se samo branim, ništa više", rekao je El Čapo Penu na video-snimku nakon što se sastao sa njim na nepoznatoj lokaciji u Meksiku, zahvalivši Bogu što mu je pomogao da pobegne iz zatvora, preneo je Rojters. El Čapo je kazao i da se ne drogira već 20 godina, te da se smatra srećnom osobom, jer je slobodan.

"Ne osećam ništa što mi ugrožava zdravlje ili misli. Dobro se osećam", rekao je tada odbegli narkobos, nekoliko nedelja pre nego što je uhvaćen u petak. Na Penovo pitanje da li se oseća odgovornim za visok nivo zavisnosti od droge u svetu, El Čapo odgovara da se ne oseća odgovornim, jer se ta zavisnost neće nimalo smanjiti kada njega ne bude bilo, ali napominje da ne želi da ga prikazuju kao "časnu sestru".

"Obezbeđujem više heroina, metamfetamina, kokaina i marihuane od bilo koga drugog u svetu. Imam čitavu flotu podmornica, aviona, kamiona i brodova", ponosno je izjavio El Čapo, upitavši Pena da li je mnogo ljudi u SAD čulo za njega.

Pen je rekao da se njegov sagovornik zanimao i za rad filmske industrije, ali da nije bio impresioniran finansijskom dobiti na tom polju. Takođe je izrazio interesovanje za poslovanje u domenu nafte, ali je priznao da mu način na koji je zgrnuo imetak ograničava investiranje. "Naveo je niz iskorumpiranih velikih korporacija, kako u Meksiku tako i u drugim zemljama. Sa otvorenim prezirom je nabrojao neke u kojima "pere" novac i koje uzimaju svoj cinični deo narkopite", napisao je Pen u svom članku.

Izvori u meksičkoj vladi su juče saopštili da su vlasti znale za planirani sastanak Pena i El Čapa te su pratile Penovo kretanje i locirale narkobosa, što im je pomoglo u njegovom konačnom hapšenju. Penov intervju sa Gusmanom, koji je dosad dvaput bežao iz maksimalno obezbeđenih zatvora u Meksiku, objavljen je kasno sinoć na sajtu američkog časopisa "Roling Stoun".

Intervju je navodno održan na nepoznatoj lokaciji u Meksiku krajem 2015. godine, nekoliko meseci pre nego što će "El Čapo" biti ponovno uhvaćen prošlog petka u gradu Los Močis, u pokrajini Sinaloa, nakon što je bio u bekstvu šest meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track