ISTORIJSKA ODLUKA: SB UN usvojio rezoluciju protiv Izraela, Vašington uzdržan
Foto: AP

Bez veta

ISTORIJSKA ODLUKA: SB UN usvojio rezoluciju protiv Izraela, Vašington uzdržan

Planeta -

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je večeras rezoluciju kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, nakon što su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 14 članica, uz buran aplauz, prenosi Rojters. Ovo je prva rezolucija SB UN o Izraelu i Palestincima za skoro osam godina.

Rezoluciju su predložili Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal dan nakon što se, kako navodi agencija, Egipat povukao pod pritiskom Izraela i izabranog predsednika SAD Donalda Trampa.

Izrael i Tramp su pozvali SAD da ulože veto na rezoluciju, ali to se nije dogodilo. Rezolucija označava promenu američke prakse da štite Izrael od akcija Ujedinjenih nacija.

Stajnic: SAD napustile Izrael

Izraelski ministar energetike Juval Stajnic izjavio je večeras da su SAD "napustile" Izrael, jer su bile uzdržane na sednici SB UN, na kojoj je usvojena rezolucija kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Kako prenosi Rojters, on je kazao da su SAD time "jednostavno napustile" jedinog prijatelja na Bliskom istoku.

"Ovo nije rezolucija protiv izgradnje naselja, to je anti - Izraelska rezolucija, protiv Jevreja i jevrejske države", rekao je Stajnic, koji je inače blizak izraelskom premijeru Benjaminu Natenjahu.

Tramp: Politika SAD u UN će se promeniti

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp obećao je večeras da će se politika SAD u Ujedinjenim nacijama promeniti, nakon njegove inauguracije za predsednika, prenosi AFP.

"Kao i UN, stvari će biti drugačije posle 20. janara", napisao je Tramp na svom Twitter nalogu, posle sednice Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija, na kojoj je usvojena rezolucija kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Erekat: Ovo je dan pobede za međunarodno pravo

Šef palestinskih pregovarača Saeb Erekat izjavio je večeras da je usvajanje rezolucije u SB UN "dan pobede" za međunarodno pravo.

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojena je rezolucija kojom se zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

"Ovo je dan pobede za međunarodno pravo, pobeda za međunarodni jezik i pregovaranje i potpuno odbacivanjesnaga ekstremista u Izraelu", rekao je Erekat agenciji Rojters.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je usvajanjem rezolucije poručila narodu Izraela da "put do bezbednosti i mira nije okupacija, već uspostavljanje palestinske države koja će postojati odmah pored Izraela".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja